資源簡介 (共17張PPT)Unit 8 DiscoveriesPeriod 2 Lesson 23Ⅰ.單項填空1.(人與社會·孝親敬長)(2024北京燕山期末)My grandparentsare coming home from Hainan. We will meet at theairport.A.it B.her C.him D.them基礎過關全練D解析 句意:我的祖父母要從海南回家了。我們將在機場接他們。由句意可知,這里用them指代My grandparents。故選D。2.(2024北京東城期末)I knew Lucy could help me, Iasked her for help.A.or B.for C.so D.butC解析 句意:我知道露西能幫助我,所以我向她求助。前后句意構成“前因后果”的關系,應用so。故選C。3.(人與自我·學校生活)(2023黑龍江綏化中考)Boys and girls,good luck and wish you good grades in a new year.A.get B.getting C.to getC解析 wish sb. to do sth.意為“希望某人做某事”,是固定表達。故選C。4.You look you care.A.even if B.as if C.so that D.thoughB解析 even if即使;as if好像;so that為了;though盡管。句意:你看起來好像很在乎。故選B。5.(人與自我·學校生活)(2024北京大興期末)—Anna, is our English teacher —In the playground.A.where B.why C.what D.whoA解析 根據答語In the playground.可知,問句問的是地點,應用where引導特殊疑問句。故選A。6.(2024北京通州期末)We to the zoo if the weather isfine tomorrow.A.will go B.goC.went D.have goneA解析 句意:如果明天天氣好,我們就去動物園。由句意可知,句中的if引導條件狀語從句時,時態遵循“主將從現”的規則。又根據tomorrow可知,主句要用一般將來時。故選A。7.(人與社會·和諧家庭)(2024北京西城期末)Please be quiet.Dad in his study.A.is working B.worksC.worked D.was workingA解析 句意:請保持安靜。爸爸正在書房里工作。由句意可知,本句用現在進行時表達此刻正在發生的動作。故選A。8.(新獨家原創)I usually cook for myself I want to eatnoodles.A.though B.since C.until D.ifD解析 though雖然;since自……以來;until直到……為止;if如果。根據選項理解句意:如果我想吃面條,我通常自己做。由句意可知,應用if。故選D。9.(人與社會·孝親敬長)(2024北京東城期末)I a presentfor my grandpa in the shop when my friend saw me.A.choose B.was choosingC.am choosing D.will chooseB解析 句意:當我的朋友看到我時,我正在商店里為爺爺挑選禮物。由句意可知,主句應用過去進行時表示在過去某一時間正在進行的動作。故選B。10.(人與社會·發明創新)(2024北京海淀期末)As technologydevelops rapidly, more and more AI tools in the future.A.invent B.will inventC.are invented D.will be inventedD解析 句意:隨著科技快速地發展,越來越多的AI工具在未來會被發明出來。由句意并分析句子結構可知,本句的主語AItools是動作invent的承受者,應用被動語態表達,排除A、B兩項;從in the future可知,本句應用一般將來時,排除C項。故選D。11.(人與自然·航天事業)(2024北京門頭溝期末)—Could youplease tell me —It was launched in 1999.A.when was Shenzhou 1 launchedB.when Shenzhou 1 was launchedC.when Shenzhou 1 is launchedD.when is Shenzhou 1 launchedB解析 分析題干和選項可知,本題考查賓語從句。賓語從句用陳述句語序,排除A、D兩項;從答語It was launched in 1999.可知,問句詢問的是過去發生的動作,因此賓語從句應用一般過去時表達,排除C項。故選B。Ⅱ.將下列各小題中的句子改成含有if引導的條件狀語從句的主從復合句12.Eat your breakfast, or you will get hungry at school. 13.Hurry up, or you will be late. If you do not eat your breakfast, you will get hungry at school./If you eat your breakfast, you will not get hungry atschool.If you do not hurry up, you will be late./If you hurry up,you will not be late.14.Read the book carefully, and then you will not make mis-takes. If you do not read the book carefully, you will make mis-takes./If you read the book carefully, you won't make mistakes.Ⅲ.根據所給首字母或漢語意思完成句子,每空一詞15.(人與自然·地球探索)(2023 山東濟寧中考改編)13 Chinesescientific r reached the top of Mt. Qomolangma onMay 23, 2023.16.(探教材·P92)It's an honour to be here tonight as we (授予) the award for Discovery of the Year.esearcherspresent謝謝觀看(共51張PPT)Unit 8·素養綜合檢測(滿分42分, 限時60分鐘)第一部分 本部分共19題,共24分。在每題列出的四個選項中,選出最符合題目要求的一項。一、單項填空(每題0.5分,共2分) 從下面各題所給的A、B、C、D四個選項中,選擇可以填入空白處的最佳選項。一、單項填空(每題0.5分,共2分) 從下面各題所給的A、B、C、D四個選項中,選擇可以填入空白處的最佳選項。1.(人與社會·體育賽事)(2022湖南郴州中考改編)—When did twenty-fourth Beijing Winter Olympic Games takeplace —On February 4, 2022.A.a B.an C.the D./C解析 twenty-fourth是序數詞,其前應用定冠詞the修飾。故選C。2.(人與社會·人際交往)(2023臺灣省中考)It is very cold out-side. Please ask Sarah a jacket before she goes out.A.put on B.putting onC.puts on D.to put onD解析 ask sb. to do sth.意為“叫某人做某事”,故選D。3.(2023北京中考)If you go to the concert with us tomorrow,you a great time there.A.have B.hadC.will have D.have hadC解析 if引導條件狀語從句,從句用一般現在時表將來,主句用將來時。故選C。4.(人與社會·人際交往)(2023四川成都中考改編)He showedme the photos he took at his graduation ceremony.A.that B.who C.what D.whomA解析 句意:他給我看了他在畢業典禮上拍的照片。由句意可知,本句是含有定語從句的復合句,先行詞photos指物,應用關系代詞that/which引導定語從句。故選A。二、完形填空(每題1分,共8分)(跨學科·數學)(新獨家原創) 閱讀下面的短文,掌握其大意,然后從短文后各題所給的A、B、C、D四個選項中,選擇最佳選項。 Math is very useful. It can help you do many 5 things.Let me give you some examples of how you can use 6 inyour everyday life.You'll learn in math class how to calculate interest(利息) andcompound interest. You can use these skills to 7 your moneynow and when you grow up. These skills will also help you decide which credit card is best for you.Geometry and trigonometry (三角法) can help you do better in 8 . It can help you find out the best way to hit a ball or runaround a track.Calculating areas is another important math 9 . It will beuseful when you fit up your future homes. It can help you workout how much paint you need when painting a room. You'll alsoneed it when you want to glue new tiles (瓷磚) in a bathroomor kitchen.People use math skills when they 10 . For example, it'svery common to make half of a recipe. In this case, you'll useproportions (比例) to make the correct calculations for eachingredient.You'll use math when you go shopping. Stores often have salesthat 11 a percentage of the original prices. You'll also usemath to decide which package of soda is the best deal.Some children tell me they hate math. They think math is 12 and that the only reason to learn it is to pass exams. I hopethey'll learn more about how people use math every day. Oncethey see how math can be used, I think they'll view it is important and become more interested in the subject.5.A.important B.expensiveC.boring D.relaxing6.A.science B.mathC.physics D.chemistryAB7.A.waste B.postC.manage D.raise8.A.music B.artC.trades D.sports9.A.method B.stepC.skill D.idea10.A.dance B.drawC.design D.cookCDCD11.A.cancel B.hideC.touch D.offer12.A.helpful B.uselessC.simple D.properDB解析 [語篇解讀] 本文通過數學在日常生活中廣泛使用的事例揭示數學很重要且并不是為了考試才學數學的道理。5.第二至五段談到數學能幫助我們計算利息、設計投球路徑、在裝修房屋時省工省料、做飯、購物等。由此可知,數學能幫助我們做很多重要的事情。故選A。6.根據上下文內容可知,本文重點就是談論數學在日常生活中的用處。故選B。7.waste浪費;post郵寄;manage管理;raise籌募。你會在數學課上學會如何計算利息和復利。用這些技能去打理你現在和未來的錢財。故選C。8.從下句It can help you find out the best way to hit a ball orrun around a track.可推知句意:幾何學和三角法能幫助我們在運動方面表現得更好。故選D。9.method方法;step步驟;skill技能;idea主意。根據選項理解句意:計算面積是另外一種數學技能。故選C。10.從下文中的recipe(食譜)和ingredient(原料)等信息可知,這里說的是當人們做飯時需要數學技能。故選D。11.根據常識分析:一些商店常常把商品的原價和現價標出了,目的是告訴買家其商品在降價。也就是說,一些商場常常提供原價的一個百分率的銷售價格給買家看。故選D。12.從前文Some children tell me they hate math.推知本句句意:他們認為數學沒用,學數學的唯一理由就是通過考試。故選B。三、閱讀理解(每題2分,共14分)(一)閱讀下列博物館介紹,請根據人物喜好和需求匹配最適合的博物館,并將博物館所對應的A、B、C、D選項填在相應位置上。選項中有一項為多余選項。A(新考法·信息匹配題)(2024北京朝陽期末)Trips to MuseumsA Science Museum Welcome to the most friendly museum. You can learn about math, physics and chemistry. You can also do experiments here. If you want answers to all your questions about science, this is the right place for you. BArt MuseumThis museum has a large collectionof Chinese artworks, including paintings, sculptures and many unusual objects.You will be amazed when you seemany colorful things here. There arealso special places for kids to maketheir own art.C Military Museum It's one of the most popular museums. Thousands of people visit it every year. You can see lots of interesting weapons (武器) from different times and places. You can also learn about Chinese history through different exhibitions. DNatural History MuseumThis is a museum with exhibitionsabout natural history, including topicslike humans, animals and plants. It hasmore than 100,000 pieces of culturalrelics, fossils and specimens. TheDinosaur (恐龍) World attracts lots ofvisitors, especially the kids.13. 14. MaryTonyBD15. CharlieA解析 [語篇解讀] 本文介紹了四種不同博物館的相關信息。13.瑪麗喜歡油畫并想從著名藝術畫作中學點知識。選項B介紹的集油畫、雕塑和很多非同尋常的作品于一體的藝術博物館肯定會讓瑪麗感興趣。故選B。14.托尼對恐龍感興趣并期待看看遠古時期的自然世界。選項D介紹的包括人類、動物、植物話題等關于自然歷史的展覽在內的自然歷史博物館肯定能吸引托尼的目光,尤其是其中的“恐龍世界”更是符合托尼的口味。故選D。15.查利喜歡物理實驗并想了解更多的科學知識。選項A講到在科學博物館里面能學到數學、物理和化學,且能做實驗,并能尋求關于科學問題的答案,這肯定會受到查利的青睞。故選A。(二)閱讀下面短文,根據短文內容,從短文后各題所給的A、B、C、D四個選項中,選擇最佳選項。B(新素材·社交媒體)(2024北京門頭溝期末)Most of us cannot imagine modern life without social media.We use it almost every day in order to keep up with what ishappening in our friends' lives or find out the latest informa-tion. Although it has a bad influence if we don't use it properly,social media has done more good than harm.The greatest advantage is that we can connect with peoplemuch more easily. We are still able to keep in touch with ourfriends if they are far away. With social media, friendship goesbeyond geography. We're able to find friends old and new. Also,it makes it easier for us to make friends, especially for thosewho are afraid of making friends face to face. Are you shy Ifyes, social media has probably helped.Social media is also ideal (理想的) for making yourself heard.Anyone with a voice can express it. Anyone with a talent is freeto show it. Everyone is the new content (內容) creator. Moreover, anyone with a smartphone and the Internet can be a reporter. As aresult, it has become much faster to cover the news than everbefore.Social media, on the other hand, can make us less confidentsometimes. A study published by the Public Library of Science,found that the more a person uses social media, the sadder hefeels about his own life. One reason for this is that peoplearound us put colourful information and perfect pictures onlinein order to show off their best moment. So we often get a dis-torted sense of how wonderful their lives are compared to ourown.Social media does not cause sadness. I simply provides anothertool for us to use. Is it good or bad Nobel Peace Prize winnerMalala Yousafzai says, “What is interesting is the power andinfluence of social media...We must try to use social media in agood way.” After all, you decide how you use this powerfultool.16.What can we learn about social media from the passage A.We use social media to only record our best side.B.We can use social media to find out the shyest friends.C.Social media can help people connect with others more easily.D.Everyone can be a reporter in the Public Library of Science.C17.The word “ distorted” in Paragraph 4 probably means .A.clear B.differentC.simple D.incorrect18.(新考法·文章結構題)Which picture shows the structure (結構) of the passage (①=Paragraph 1, ...)DAA. B. C. D. 19.(新考法·標題歸納題)Which of the following can bethe best title of the passage A.Social media: to create or not to create B.Social media: our friend or enemy C.Social media: connecting the worldD.Social media: making yourself heardB解析 [語篇解讀] 本文談到了社交媒體積極的一面,同時也談到了其消極的一面。但作者認為,社交媒體總體利大于弊。16.細節理解題。根據第二段中的The greatest advantage isthat we can connect with people much more easily.可知,社交媒體最棒的一點就是我們能更加容易地與人們聯系。故選C。17.詞義猜測題。聯系畫線單詞所在句的前一句可知,社交媒體的弊端就是我們周圍的人把豐富多彩的信息和完美的畫面在線呈現,其目的就是為了炫耀他們最好的時刻。結果我們常常在把這些東西與我們自己進行比較時產生了他們的生活是多么美好的錯覺,即不正確的感覺。由此推知,這里的distorted意為incorrect。故選D。18.文章結構題。閱讀文章可知,第一段總述社交媒體有其積極的一面,盡管也有消極一面,但總體來說是利大于弊。然后文章通過第二、三、四段分別論證這個觀點,第二、三段談論了社交媒體積極的一面,第四段談論了社交媒體消極的一面。最后一段通過諾貝爾獎獲得者Malala Yousafzai的話——有趣的是,社交媒體有力量也有影響力,但我們一定要用好的手段去使用社交媒體。這論證了作者的觀點,即社交媒體利大于弊。因此A圖顯示的是本文正確的結構。19.標題歸納題。本文談到了社交媒體積極的一面,也談到了其消極的一面。但作者認為,社交媒體總體利大于弊。因此用“社交媒體:我們的朋友還是敵人”作為本文標題是合適的。故選B。第二部分 本部分共5題,共20分。根據題目要求,完成相應任務。四、閱讀表達(第20—22題每題2分,第23題4分,共10分)(人與自我·勞動實踐)(2022重慶中考B卷)閱讀短文,根據短文內容回答問題。“Do you want to grow your own vegetables ”Mom asked.“Yes!” My eyes got wide. Mom smiled at my excitement. Shegave me a book on gardening, and I carefully planted someseeds(種子) in the back yard.After supper, I rushed to see how much they might grow.Nothing! My mouth dropped. “Someone stole my seeds!” Momlaughed from ear to ear. She said, “Johnny, go and check thebook.” I hung my head down. I read the book and I knewsomething needed to be done.Early the next morning, I ran to the back yard. Everythinglooked the same but I wasn't that disappointed(失望). As thebook said, I lightly watered my seeds and stuck my finger in thesoil(泥土) to make sure it wasn't too dry. That evening, I couldn'thelp going to check my garden again. No sign of anything green.Just dirt.The next morning I raced to the garden again. No changes.“Why is it taking so long for the seeds to grow ” I asked.“Grow up!” I shouted. “Please, just grow,” I almost cried.Mom was too busy with housework to help. “Read the book,and wait patiently.” So I read again. I removed(除去)the grassfrom the soil and watered the seeds.Then one morning, I walked out to my garden. I wasn't expect-ing to see anything yet. To my surprise, a little bit of green cameinto my eyes. I got down on my knees for a closer look. “Theygrew!” I shouted. I could see little green leaves growingeverywhere! I was so excited! “They finally grew! The book isright. It took several days for the seeds to be in the soil beforepopping up.”20.Did Johnny want to grow his own vegetables 21.Where did Johnny plant the seeds 22.(跨學科·生物)Soil and water helped. What else did it takefor the seeds to grow according to the passage (List 2 things.) Yes, he did. In the back yard. Time/Patience/Sunshine. 23.(新考法·開放性試題)Do you think Mom teaches Johnny ina good way Why or why not Yes. Because she lets her son grow things by himself andteaches him to be patient. 解析 [語篇解讀] 本文中,媽媽給了Johnny一本園藝書讓他自己學習種菜,Johnny耐心等待了一段時間后終于有了成果,使他懂得了耐心的重要性。20.根據第一段內容可知,Johnny很想種菜。21.由第一段最后一句可知,Johnny把種子種在后院里。22.答案不唯一,寫出兩點即可。23.答案不唯一,言之有理、語法正確即為正確答案。五、文段表達(10分)24.從下面兩個題目中任選一題,根據所給提示,完成一篇不少于50詞的英語文段寫作。文中已給出內容不計入總詞數。所給提示詞語僅供選用。題目①(人與社會·社團活動)(2024北京海淀期末)假設你是李華,你校將舉辦“校園科技節”(School ScienceDay)活動,你打算邀請交換生Peter參加這次活動。請你用英文給他寫一封電子郵件,告訴他活動的時間、地點及活動內容。提示詞語:watch, try, speech, invention, amazing提示問題: When and where will the event be held What activities will you have Dear Peter,I'm glad to invite you to take part in our School Science Day. I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua題目① Dear Peter,I'm glad to invite you to take part in our School Science Day.The event will be held on January 19th in the school hall.There will be a variety of activities for you to enjoy. You willhave the chance to attend interesting lectures on different scien-tific topics. Also, you'll see amazing inventions showing thelatest development in science and technology. If you want toget hands-on experience, there are interactive stands where youcan try out experiments. It's going to be a great opportunity tolearn and have fun at the same time!I sincerely hope you can join us for this special event. If youhave any questions, please feel free to contact me.I'm looking forward to your reply.Yours,Li Hua題目②(語言能力·表達能力)功成不必在我,功成必定有我。假設你是李華,你校英文報刊正在開展以“人人參與,共創美好”(Be an Active Participant)為主題的征文活動。請你用英文寫一篇文章投稿,分享一次你積極參與家庭、學校或社會生活的經歷,并談談你從中學到了什么。提示詞語:offer, take part in, organize, skill, meaningful提示問題: What did you do as an active participant What have you learned from the experience Be an Active ParticipantBeing an active participant is important in our life. ____ 題目② Being an active participant is important in our life. Last year, I offered to design our class bulletin board. After gathering someideas from my classmates, I came up with a design that wouldbe both eye-catching and informative. Then, I asked my class-mates for help to find the necessary materials and worked hardto bring the design to life. At last, I actively collected feedbackfrom my classmates to make sure the bulletin board met every-one's expectation.I have gained a great sense of achievement from this experi-ence. By taking an active part, not only did I make our classroom more beautiful, but also strengthened the bond with my classmates. This achievement has inspired me to help the class, the family, and the community in a meaningful way.謝謝觀看(共9張PPT)Unit 8 DiscoveriesPeriod 1 Getting Ready & Lesson 22Ⅰ.單項填空1.(2023安徽中考)Our country will be much better for everyonein future we all do something to help now.A.if B.beforeC.so that D.even though基礎過關全練A解析 if如果;before在……之前;so that為了;even though即使。根據選項理解句意:如果我們現在都做些什么來幫忙的話,我們的國家今后會對所有人更好。由句意可知,本句用if引導條件狀語從句。故選A。2.(跨學科·歷史)(2021湖北十堰中考)The of theSanxingdui Ruins site(三星堆遺址) shocked the world.A.discovery B.developmentC.disbelief D.differenceA解析 discovery發現;development發展;disbelief不信;differ-ence差別。句意:三星堆遺址的發現震驚了世界。故選A。3.Think it over, and you will work out the problem.A.be able to B.canC.should D.mustA解析 can、should和must均為情態動詞,其前不能用will,排除B、C、D三項;be able to是固定短語,意為“能”,其后跟動詞原形。故選A。4.(人與社會·跨文化溝通)(2024北京朝陽期末)John Chinese since he came to live in China. He is good at it now.A.learns B.was learningC.has learned D.will learnC解析 句意:約翰自從來到中國生活以來就一直學習中文。他現在很擅長中文。由句意可知,這里的since意為“自……以來”,其引導過去時態的時間狀語從句時,主句應用現在完成時表達從過去一直持續到現在的動作。故選C。Ⅱ.用括號里所給詞語的正確形式完成句子5.If the computer (not start) up immediately, (wait) for one minute.6.If it (not rain) tomorrow, we (go) to the park.7. (hurry) up, or you (be) late.8.If any student (have) a high fever, (send) himto the doctor's at once.doesn't startwaitdoesn't rainwill goHurrywill be hassendⅢ.根據所給漢語提示完成句子,每空一詞9.(2021四川樂山中考)It’s possible for people to live to bemore than one (世紀).10.(探教材·P90)If we do not use them (correct), theycan cause serious health problems.11.(探教材·P90)Now, scientists have a map of our DNA thattells them (大量) about what we get fromour parents.centurycorrectlya great deal謝謝觀看(共16張PPT)Unit 8 DiscoveriesPeriod 3 Lesson 24 & Communication WorkshopⅠ.單項填空1.(人與社會·社區生活)(2022重慶中考A卷)There is bank across from the hospital.A.a B.an C.the D./基礎過關全練A解析 句意:醫院對面有一家銀行。由句意可知,這里泛指一家銀行,應用不定冠詞修飾,排除C、D兩項;bank是以輔音音素開頭的單詞,應用不定冠詞a修飾,排除B項。故選A。2.(人與社會·尊長愛幼)(2022海南中考改編)—Mum, I can'ttake care of Mary. She is crying all the time.—Try to be . Your little sister is ill.A.patient B.serious C.excited D.boredA解析 patient有耐心的;serious嚴肅的;excited興奮的;bored無聊的。句意:——媽媽,我無法照看瑪麗。她一直在哭。——盡量耐心一點。你的小妹妹病了。故選A。3.(2022貴州黔東南州中考)—Have you written anything ontraditional Chinese food so far — I'll work on it next Monday.A.Yes, of course. B.Lucky you.C.That's for sure. D.Not yet.D解析 A項意為“是的,當然”;B項意為“你真幸運”;C項意為“那是肯定的”;D項意為“還沒有”。句意:——到目前為止,你寫了什么關于中國傳統食物的東西嗎 ——還沒有。我下周一寫。故選D。4.(2023四川涼山州中考)—Are you going to see the pandaHua Hua at the Chengdu Research Base tomorrow —Sure. If I the chance, perhaps I can't see her anylonger this holiday.A.miss B.missed C.will missA解析 由句意可知,本句中的if引導條件狀語從句,盡管從tomorrow可知,從句動作發生在將來,但條件狀語從句時態遵循“主將從現”的規則,故選A。5.(2024北京東城期末)—Jack, can you tell me at theschool sports meeting —Sure. I took part in the 100-metre race.A.what you did B.what you will doC.what did you do D.what will you doA解析 分析題干和選項可知,本題考查賓語從句。賓語從句用陳述句語序,排除C、D兩項;根據答語為一般過去時可知,賓語從句詢問的是過去發生的動作,排除B項。故選A。Ⅱ.補全對話(人與自然·生態和諧)(2022四川成都中考) 在空格中填上適當的單詞,使對話完整正確。一空一詞(含縮寫詞)。Bob, an exchange student from the UK, is at Li Ming's home inChengdu. They are talking about the photos on the wall.B—Bob L—Li MingB: What are you picking in the photo L: Mulberries. Mulberries like these taste delicious.B: Oh, really Are mulberries 6. fruit inChengdu L: Yes, there are a lot every May. You know Sichuan has along history of silk culture. Silk from Chengdu became famous7. as early as 2,000 years ago. I mean nearly all thepeople in the country knew it! And mulberry 8. are themain food for silkworms.B: I see. Where did you pick the mulberries common/popular widelyleavesL: Inside an ecological(生態的)park in Chengdu. 9. likepicking mulberries and feeding silkworms are hot in May.B: Wow! The ecological park 10. like a great place.What else can you do in the park L: You can rent (租) a piece of land and grow crops or vegetables.Some experts will give you help if necessary. This way, youcan learn more about 11. .Activities sounds/seems farming B: That’s a good way to 12. the life onthe farm. It may help you forget the pressure in life and feel13. .L: That’s true. It has many 14. . It also produces foodfor the city and makes the city greener.B: Could you 15. me there this weekend I can't wait tovisit the ecological park.L: No problem.experience/enjoy relaxedadvantages take 解析 [語篇解讀] 本對話說的是鮑勃和李明就墻上的桑葚圖談論了桑樹葉的用途及成都的生態園。6.從答語Yes, there are a lot every May.可推知問句問的是“桑葚在成都常見/受歡迎嗎 ”,故填common/popular。7.分析句子結構可知,本空需填副詞作狀語修飾became fa-mous。揣測句意:早在2,000年前,成都的絲綢就聞名遐邇。故填widely。8.根據常識可知,桑葉是蠶的主要食物。由此考慮到單詞leaf;從空后的are可知,本句的主語應用復數名詞,故填leaves。9.從空后的picking mulberries and feeding silkworms可知,這些都是活動,由此考慮到單詞activity;從謂語動詞are可知,本句主語應用復數名詞,故填Activities。10.句意:生態公園聽起來/似乎是個不錯的地方。由此考慮到單詞sound/seem;句子主語The ecological park是單數,因此句子謂語動詞也應用單數形式,故填sounds/seems。11.根據上文You can rent a piece of land and grow crops orvegetables.可推知,這樣你就能學到更多的關于耕種的知識。“耕種”用farming表達。12.分析句子結構可知,本空需填動詞與空前的to構成動詞不定式作真正的主語,而句前的That是形式主語。句意:那是體驗/享受農場生活的好方法。“體驗/享受”用experience/en-joy表達。13.句意:它可以幫助你忘記生活中的壓力,感到輕松。從空前的It may help you forget the pressure in life可知,農耕幫你忘記生活中的壓力。這會讓你感到放松。故填relaxed。14.上文談到,農耕會讓你忘記壓力并感到很放松。本空后又談到,農耕也會為城市生產食物并使得這個城市更環保。由此推知,農耕有很多好處/優點。從空前的many可知,這里用復數名詞。故填advantages。15.分析句子結構可知,本空缺少謂語動詞。從后一句I can'twait to visit the ecological park.可知,鮑勃希望李明能帶他去生態園。故填take。謝謝觀看(共35張PPT)Unit 8 DiscoveriesPeriod 1 Getting Ready & Lesson 22Ⅰ.單項填空1.(思維品質·評價思維)(2024北京東城匯文中學期末)Eric is apopular teacher, and we all like having classes.A.his B.herC.their D.your基礎過關全練A解析 Eric是男性,應用his指代。故選A。2.(人與自我·健康生活)(2023北京燕山二模)Have breakfastevery morning you'll get ill.A.and B.or C.but D.becauseB解析 句意:每天早上都要吃早飯,否則你會生病的。前后句意構成“非此即彼”的關系,應用or。故選B。3.(2024北京大興期末)If it doesn't rain tomorrow, we bird-watching in Niantan Park.A.go B.wentC.have gone D.will goD解析 句意:如果明天不下雨,我們將去念壇公園觀鳥。由句意可知,本句是含有由if引導的條件狀語從句的復合句,其時態遵循“主將從現”的規則。故選D。4.(2022廣西百色中考)I don't know if it tomorrow, butif it , I'll stay at home.A.will rain;rains B.will rain;will rainC.rains;will rain D.rains;rainsA解析 句意:我不知道明天是否會下雨, 但如果下雨, 我會待在家里。由句意可知, 第一個if意為“是否”, 引導賓語從句,由tomorrow可知賓語從句應用一般將來時, 排除C、D兩項。第二個if意為“如果”, 引導條件狀語從句,時態遵循“主將從現”的規則,該復合句的主句為一般將來時, 那么從句應用一般現在時,排除B項。故選A。5.(2024北京昌平期末)—What were you doing when I calledyou at 20:00 yesterday —I a difficult English puzzle.A.solve B.solvedC.am solving D.was solvingD解析 問句中的What were you doing是過去進行時,那么回答也應用過去進行時。故選D。6.(學習能力·學習策略)(2022河北中考) you can useyour dictionary, you will learn English better.A.If B.UnlessC.Though D.BeforeA解析 if如果;unless除非;though雖然;before在……之前。根據選項理解句意:如果你能使用詞典,你的英語會學得更好。故選A。Ⅱ.根據自身情況完成句子,每空詞數不限7.I will be very happy if .8.I will do well in English if .9.My parents will be angry if .I pass the exam I read English for half an hourevery dayI go back home too late afterschool10.If it rains next Saturday, I .11.If the weather gets colder, .will stay at home put on warmer clothesⅢ.閱讀理解(人與自我·健康生活)(2023安徽中考)What makes you fall asleep The main cause is your bodyclock, a time-keeper inside your body. But how to control anduse your body clock Scientists suggested having a shower be-fore bed. Jumping into the shower around an hour before bedcould mean you sleep better.A warm shower helps you relax, and then after it warms youup, your core(核心) body temperature drops. This encouragesyou to fall asleep more quickly and sleep more soundly.A study in 2019 said that a water temperature of 40℃ to42.4℃ produces the best-quality(最優質的) sleep. After peoplelie down, most of them take about 20 minutes to fall asleep.However, if you have a shower one to two hours before going tobed, you will fall asleep 10 minutes earlier.Core body temperature drops naturally before you sleep, thendrops further during the night. It rises again as you wake up. Itis thought that taking a warm shower will speed up the drop intemperature before bed, as it brings blood to the surface of thebody, and then the heat is given off.12.What did scientists suggest people do before bed to sleepbetter A.Sleep an hour earlier.B.Jump into bed.C.Have a warm shower.D.Set a time clock.C13.What does the underlined word “soundly” probablymean A.Deeply. B.Poorly. C.Kindly. D.Slowly.14.Which water temperature produces the best-quality sleepaccording to the study A.44.2℃. B.41.5℃. C.36.4℃. D.32.4℃.AB15.In which part of a newspaper can you find the text A.Art. B.Weather. C.History. D.Health.D解析 [語篇解讀] 本文談論了睡前淋浴對睡眠的好處。12.細節理解題。根據第一段中的Scientists suggested havinga shower before bed. Jumping into the shower around an hourbefore bed could mean you sleep better.可知,科學家建議上床睡覺之前洗個淋浴。上床睡覺之前一小時左右沖個澡可能意味著你會睡得更好。故選C。13.詞義猜測題。根據第二段可知,一個溫暖的淋浴會使你放松并讓你的體溫下降,這會促使你更快和更深地入睡。由此推知,這里的soundly意為deeply。故選A。14.細節理解題。根據第三段中的A study in 2019 said that awater temperature of 40℃ to 42.4℃ produces the best-qualitysleep.可知,2019年的一項研究表明,一個40°C到42.4°C的水溫會產生最優質的睡眠。故選B。15.推理判斷題。本文談論了睡前淋浴能促使更好更深的睡眠的一項研究。由此推知,這應該會出現在報紙的“健康”部分。故選D。Ⅳ.閱讀理解(新素材·軍訓)(2023湖南株洲中考,★★☆)The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水)was pouring down our back and faces. We stood still withoutmaking any noise, all hot and tired. But everyone kept standingas straight as trees.能力提升全練It was something most junior high schools give to new JuniorOne students—military (軍事的) training. We spent four daysin a closed environment. Although we couldn't go home atnight and the training was strict and difficult, our humorousyoung sergeant (教官) was a real pleasure of our days. Welaughed at his jokes, sat in rows singing different songs and lis-tened to him telling true stories about his life. He gave us thefeeling that sunlight and sweat were not the only things thatmilitary training offered.After this journey, we were stronger than we had imagined andwe were much braver than we had expected. Students wholooked pale rested for a little while, then right away came backto the team. Students who were late rushed to the playground atonce and began to run. Sweat poured down our faces, but wedidn't care about it at all.Military training taught us to be brave and strong and never togive up. On the last day of our training, the confidence could beseen on our faces. We shouted so loud that our voices could beheard across the sky. With eyes like burning fire, we walked in-to the future. Now the sun is smiling at all of us.16.Although all of the students were , everyone keptstanding as straight as trees.A.noisy B.tired C.sleepyB17.How long did the military training last A.3 days. B.4 days. C.5 days.18.What didn't the students do during the training according tothe passage A.They sang songs.B.They listened to stories.C.They watched movies.BC19.(新考法·代詞指代題)What does the word “it” in paragraph 3 mean A.Being late. B.Running. C.Sweat pouring.C20.What can be the best title of the passage A.Our Military TrainingB.A Humorous SergeantC.Junior One School LifeA解析 [語篇解讀] 本文講述了作者還是初一新生時參加學校組織的軍訓經歷及感悟。16.細節理解題。根據第一段中的We stood still without mak-ing any noise, all hot and tired. But everyone kept standing asstraight as trees.可知,盡管我們又熱又累,但是我們依然像樹一樣筆直地站著。故選B。17.細節理解題。根據第二段中的We spent four days in aclosed environment.可知,我們軍訓了4天。故選B。18.細節理解題。根據第二段中的We laughed at his jokes, satin rows singing different songs and listened to him telling truestories about his life.可知,軍訓期間,學生們唱歌、聽故事。文章沒有提及學生軍訓期間看電影。故選C。19.代詞指代題。聯系前一分句理解句意:汗水順著我們的臉往下流,但是我們一點也不在乎它。由此可知,這里的it指代“汗水”。選C。20.標題歸納題。通讀全文可知,本文講述了作者還是初一新生時參加學校組織的軍訓經歷及感悟,因此用“我們的軍訓(Our Military Training)”作為文章的標題合適。故選A。Ⅴ.閱讀表達(人與自我·熱愛勞動)(2024北京海淀期末) 閱讀短文,根據短文內容回答問題。 Farming used to be an attraction in the countryside. Butnowadays, farms can even be found high up on balconies (陽臺) in cities. According to a recent report, sales of vegetableseeds, soil, and gardening tools have doubled compared withthe same period last year. Among the people buying them, mostwere born after 1995.素養探究全練Zhang Chao, from Anhui Province, is a young“city farmer”in his 20s. He took up the hobby of planting when he lived withhis grandpa in the countryside. “Being a farmer in his wholelife, my grandpa likes to plant seasonal vegetables in our back-yard garden,” Zhang said. “Inspired (啟發) by his strong in-terest, I also learned to grow my own vegetables.” Thoughsometimes farming can be really tiring, Zhang said he had asense of achievement when he saw seeds gradually grow intoplants.Although Zhang has recently moved to a place without a yard,he continues his hobby with a balcony garden. “Growingfruits and vegetables not only brings me delicious and safefood, but also reminds me of the happy moments with mygrandpa,” said Zhang.Unlike Zhang, Fang Min from Shenzhen considers planting agarden as a good way to relax and develop patience. To reducemuch pressure from schoolwork, the 16-year-old girl startedplanting vegetables on her balcony in 2021. Most of the seedswere given by her friends. She just planted them and waited pa-tiently. After half a year, her balcony became a “small gar-den”, covered by different flowers and herbs (香草).After long hours of homework, Fanglikes to walk around her balcony garden.“Seeing the various colors and breathingfresh air, I feel closer to nature and refreshed,”Fang said. “The vegetables and herbs may not be the main foodon our table, but they will surely add different tastes to our dishesand add excitement to our busy days.”Planting vegetables is now more than just a way to survive. Italso brings joy and purpose to young people's lives.21.Where can farms be found in cities nowadays 22.When did Zhang Chao take up the hobby of planting (High up) on balconies. When he lived with his grandpa in the countryside. 23.How does Fang Min feel when she walks around her bal-cony garden She feels closer to nature and refreshed. 24.(新考法·開放性試題)What do you think of at-home farm-ing in cities Why do you think so I think I can get a sense of achievement, because I can grow my own vegetables and see seeds gradually grow into plants./Ithink it is relaxing, because I can see different colors, breathefresh air and get closer to nature. 解析 [語篇解讀] 本文通過兩個實例介紹了在城市樓房陽臺種植農作物越來越受到歡迎的情況。21.根據第一段中的But nowadays, farms can even be found high up on balconies in cities.可知,現如今,農場能在城市陽臺高處被發現。22.根據第二段中的He took up the hobby of planting when helived with his grandpa in the countryside.可知, 張超與祖父在農村生活時就有種植的業余愛好。23.根據倒數第二段中的Seeing the various colors and breath-ing fresh air, I feel closer to nature and refreshed可知,看見各種各樣的顏色并呼吸著新鮮的空氣,方敏感到更接近自然了,而且還能提神。24.語法正確、合情合理的答案均可接受。謝謝觀看 展開更多...... 收起↑ 資源列表 01_Period 1 Getting Ready & Lesson 22.pptx 02_Period 2 Lesson 23.pptx 03_Period 3 Lesson 24 & Communication Workshop.pptx 04_Period 4 Check Your Progress, Fun Zone 4 & Study H.pptx 05_Unit 8·素養綜合檢測.pptx 縮略圖、資源來源于二一教育資源庫