中文字幕精品无码一区二区,成全视频在线播放观看方法,大伊人青草狠狠久久,亚洲一区影音先锋色资源

冀教版九年級上冊 Unit 1 Stay Healthy 課件(打包7份)

資源下載
  1. 二一教育資源

冀教版九年級上冊 Unit 1 Stay Healthy 課件(打包7份)

資源簡介

(共54張PPT)
Unit 1·素養綜合檢測
Unit 1 Stay Healthy
(滿分100分, 限時60分鐘)
Ⅰ.完形填空(每小題2分,共20分)
(2023天津中考) 
Tom had a bad toothache. His mother wanted to take him to the
dentist's(牙科診所), but he 1 . He was afraid of the 2
when the dentist had to extract(拔出) his tooth. Tom's mother
told him that if he did not visit the dentist, the pain would get
3 . At last, Tom had to agree.
基礎過關全練
There were not many people at the dentist's. 4 , it was Tom'
s turn. He walked nervously into the room and sat down. The
dentist looked 5 and said hello to him with a smile. He
asked Tom to 6 his mouth. And then he told Tom that he
had to extract the bad tooth. The dentist gave Tom an injection
(注射) and 7 him that he would not feel any pain.
Tom really did not feel any pain. Then the dentist advised Tom
to brush his teeth twice a day and taught him the 8 way of
brushing his teeth. He also told Tom not to eat too many sweet
things 9 his teeth would be healthy.
After that, Tom 10 how important it was to protect his
teeth.
1.A.relaxed  B.refused  C.nodded  D.joked
2.A.pain  B.trust  C.success  D.training
3.A.nicer  B.smaller  C.warmer  D.worse
4.A.Sometimes  B.Recently C.Soon D.Especially
5.A.dangerous  B.friendly C.noisy  D.careless
B
A
D
C
B
6.A.fill  B.shut  C.open  D.cover
7.A.allowed  B.asked  C.warned  D.promised
8.A.right  B.brave  C.weak  D.rich
9.A.but  B.so that  C.or  D.whether
10.A.regretted  B.hoped  C.realised  D.guessed
C
D
A
B
C
解析
[語篇解讀] 本文介紹了湯姆去看牙醫的經歷。通過看牙
醫,湯姆意識到保護牙齒的重要性。
1.考查動詞的辨析。由but可推斷是“他拒絕了”,refuse意
為“拒絕”。
2.考查名詞的辨析。由常識可知害怕看牙醫是因為害怕疼
痛,pain意為“疼痛”。
3.考查形容詞辨析。由“if he did not visit the dentist”可推
知句意:湯姆的母親告訴他,如果他不去看牙醫,疼痛會加
重。get worse在此處意為“變得更疼”。
4.考查副詞的辨析。由前句“There were not many people at
the dentist's.”可推斷句意:不久就輪到湯姆了。soon意為
“不久”。
5.考查形容詞的辨析。由后面的“said hello to him with a
smile”可判斷是“這個牙醫看上去很友好”。friendly意為
“友好的”。
6.考查動詞的辨析。結合語境可推斷句意為:他讓湯姆張開
嘴。open“張開;打開”,符合句意。
7.考查動詞的辨析。由后面的“he would not feel any pain”
可推知句意:牙醫給湯姆打了一針,并保證他不會感到任何
疼痛。
8.考查形容詞的辨析。由后面的“way of brushing his
teeth”可推知此處意為“正確的刷牙方法”。right“正確
的”,符合句意。
9.考查連詞的辨析。句意:他還告訴湯姆不要吃太多甜食,這
樣他的牙齒才會健康??蘸笫强涨暗慕Y果,so that意為“以
至于;因此”,引導結果狀語從句。
10.考查動詞的辨析。句意:在那之后,湯姆意識到保護自己
的牙齒是多么重要。regret后悔;hope希望;realise意識到;
guess猜測。結合句意可判斷選C。
Ⅱ.短文填空(每小題1分,共10分)
閱讀下面短文,在空白處填入一個適當的單詞(有提示詞的,
填入所給單詞的正確形式)。
Zhan Junyi is a student from Changchun University. He was
11.   (bear) with a hearing problem. Though Zhan has been
living in a 12.   (silence) world for more than twenty
years, now he has become an excellent dancer.
When he was a little boy, he watched the famous dance Thou-
sand-Hand Bodhisattva (《千手觀音》) on TV. “The dance
born
silent
was played 13.   the dancers with hearing problems, and I
was moved by their 14.     (amaze) skills,” he said. “At
that time, I dreamed 15.    being a dancer like them.”
He watched different types of dance videos to imitate the dance
movements. To keep up 16.   the music, he got the
cochlear implant(人工耳蝸植入). Through hard work, he got the
chance to enter Changchun University to study dance in 2021.
He also has rich experience in dancing, 17.     (include)
by
amazing
of/about
with
including
performing at the opening and closing ceremonies of the Bei-
jing 2022 Paralympic Winter Games and 2023 Spring Festival
Gala.
“I have 18.     (study) modern dance, classical dance and
ballet. But I like classical dance 19.   (well),” he said.
“Dancing makes me happier and stronger. I hope to become a
teacher in the future and help 20.     (child) with hearing
problems learn to dance and feel its beauty.”
studied
best
children
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。敘述了失聰青年詹俊逸
學習舞蹈的動人事跡。
11.考查固定短語。句意:他生來就有聽力問題。be born意為
“出生”。
12.考查形容詞。silence為名詞,意為“沉默,無聲”,silent為
其形容詞形式,in a silent world意為“在一個無聲的世界”。
13.考查介詞。此處意為“舞蹈是由有聽力問題的舞者表演
的”。此處by意為“由,被”。
14.考查形容詞。此處意為“我被他們驚人的技巧感動
了”。amazing意為“令人驚嘆的”。
15.考查介詞。dream of/about...為固定短語,意為“夢想
……”。
16.考查介詞。固定短語keep up with...意為“跟上……”,此
處意為“為了跟上音樂的節奏”。
17.考查介詞。此處including performing at the opening...為狀
語成分,意為“包括在北京2022年冬季殘奧會開幕式、閉幕
式和2023年春節聯歡晚會上表演”。including意為“包
括……在內”。
18.考查動詞的過去分詞。句意:我學過現代舞、古典舞和芭
蕾舞。本句為現在完成時,由“have+動詞的過去分詞”構
成。
19.like...best意為“最喜歡……”。
20.考查名詞的復數形式。句意:我希望將來能成為一名老
師,幫助有聽力問題的孩子們學習舞蹈并感受它的美。child
的復數形式是children。
Ⅲ.閱讀理解(每小題2分,共34分)
A
(新體裁·廣告)(2023山東煙臺中考)

  Are you a teenager looking for an active and fun way to spend your summer Join the Summer Action at the Health Center right now.
We have:
◆Social Club—Meet other active teenagers at our parties, BBQs, movie and game nights. Make new friends and create nice summer memories.
◆Swimming Club—Free swim and swim lessons. Our Olympic-sized pool is open all summer long.
◆Sports Club—Basketball, volleyball, soccer and more. We offer fun sports leagues(聯賽) and drop-in sports for teens of all skill levels.
◆Health Club—Learn about healthy habits. We offer educational talks and speeches to give you skills for life.
  We're open mornings, afternoons, evenings and weekends. Stay for a few hours or the whole day. The choice is yours!
Join us for a meaningful summer with other teenagers. Sign up (注冊) by this weekend at a big discount (折扣).
For more information:www./summerteenclub. Summer Action—keeping teens active, sociable and learning this summer!
21.Which club will help teenagers make new friends
A.Social Club. B.Health Club.
C.Sports Club. D.Swimming Club.
22.Why are teenagers advised to sign up by this weekend
A.Because it will be much cheaper.
B.Because it will provide more choices.
C.Because it will be free to sign up.
D.Because it will give more information.
A
A
23.What's the purpose of the passage
A.To make teenagers live a healthier life.
B.To help teenagers to develop good habits.
C.To call on teenagers to join the Summer Action.
D.To introduce free vacation clubs to teenagers.
C
解析
[語篇解讀] 本文是一則廣告。文章主要介紹了健康中心
在暑假開設的一些俱樂部活動,旨在幫助青少年度過有活力
又有意義的暑假。
21.細節理解題。根據“Social Club—Meet other active
teenagers at our parties, BBQs, movie and game nights. Make
new friends and create nice summer memories.”可知,在社交
俱樂部可以交朋友。故選A。
22.細節理解題。根據“Sign up by this weekend at a big dis-
count.”可知,在本周末前注冊會打折,會更便宜。故選A。
23.主旨大意題。本文是一則廣告,主要介紹了健康中心夏季
開設俱樂部的一些信息,目的是號召青少年加入暑期活動。
故C項正確。
B
(2023江蘇蘇州中考改編)
Teenagers need eight to ten hours of sleep per night. However,
in adolescence(青春期), changes to their bodies' sleep cycles
make it difficult for teens to fall asleep early. Many cannot fall
asleep until 10:30 p.m. or even later and most of them will feel
sleepy if they have to get up too early.
Scientists recommend that both middle and high schools begin
no earlier than 8:30 a.m. Later school start times support the
natural needs of teenagers and increase their sleeping time.
Here are some other benefits of later school start times:
More time for a healthy breakfast
When running late in the mornings, students are likely to go
without breakfast. With an empty stomach, one finds it difficult
to focus in class. When they are always in a hurry, students
may form unhealthy eating habits.
With extra time before going to school, students can eat a well-
balanced breakfast and focus more on learning.
Fewer behavioral(行為的) problems
Teens experience mood changes as a common result of this
special period of life. Less sleep may cause worries, stress and
unhappiness.
When they get enough sleep, students are calm and peaceful
and their moods do not change suddenly. They're less likely to
feel worried, unhappy or get angry. For parents, children with
more sleep are easier to live with.
Better performance(表現) in study
Sleep loss hurts attention, memory and brain development. Stu-
dents with less sleep have difficulty paying attention in class
and are likely to have lower grades. Students with enough sleep
can be more energetic during the day and more willing to
learn. They are also less likely to fall asleep in class and more
able to understand what they learn.
In conclusion, starting school later helps students get a better
night's sleep. It improves their eating, mental state and grades.
24.According to the passage, what may cause teenagers to stay
up
A.Their low grades.    B.Their empty stomachs.
C.Their bodies‘ sleep cycles.    D.Their heavy homework.
25.How can sleep loss influence students' study
A.It gives them much energy.   B.It does harm to the brain.
C.It saves more time for study.  D.It improves their memory.
C
B
26.(新考法·寫作目的題)What's the writer's main purpose in
writing this passage
A.To explain reasons for students' stress.
B.To describe bad habits caused by sleep loss.
C.To discuss scientists' research on healthy food.
D.To introduce the benefits of later school start times.
27.In which part of a website can you probably find this
passage
A.Education.  B.Fashion. C.Sports.  D.Technology.
D
A
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文。短文分析了學校推遲上
學時間對學生身心健康發展和學業發展產生好處。
24.細節理解題。根據文章第一段第二句“However, in ado-
lescence, changes to their bodies' sleep cycles make it difficult
for teens to fall asleep early.” 可知,青少年身體睡眠周期的
變化使他們難以入睡。故選C。
25.細節理解題。根據文章倒數第二段中的“Sleep loss hurts
attention, memory and brain development.Students with less
sleep have difficulty paying attention in class and are likely to
have lower grades.”可知,睡眠不足影響孩子的大腦發育,從
而影響孩子的學習。故選B。
26.寫作目的題。通讀短文內容可知,作者寫作的意圖是向我
們介紹學校推遲上學時間的好處。故選D。
27.推理判斷題。通讀全文可知,本文講述了推遲學生上學時
間的一些好處,是關于學生教育的,最有可能在網站的“教
育”部分讀到。故選A。
C
(人與自我·衛生習慣)(2023湖北隨州中考改編)
You are always told to wash your hands before you eat. You
know you must wash your hands after going to the bathroom.
You should wash your hands many times during the day. Do
you know how to wash your hands correctly
Always use soap to wash your hands. After turning on the tap
(水龍頭) and wetting your hands, you can rub(摩擦) your
hands with soap. Soap may not kill all the germs (細菌), but it
can wash away the oil on your skin. As the oil is washed away,
the germs will leave your hands and go away.
You should wash your hands for 15-20 seconds. How do you
know the length(長度) of 15-20 seconds You can sing the
ABC Song. By the time you get to the last note, your hands will
be clean!
Rub your hands together. You can use one hand to rub the back of
the other hand and then exchange two hands. You also need to rub between your fingers. Don't forget to rub around your fingernails.
Maybe your hands don't look dirty, but there are germs on
them. Germs are too small for you to see. They are on your
hands all the time. Many illnesses are caused by germs, so you
should often wash your hands.
28.Why does the writer mention the ABC Song
A.Because it is the most popular song in the world.
B.Because everyone can sing this song very well.
C.Because washing hands is as easy as singing the ABC Song.
D.Because you can sing this song to know the length of washing
hands.
D
29.The underlined word “note” in Paragraph 3 means
“   ” in Chinese.
A.音符  B.注釋  C.筆記  D.便條
30.Which of the following is NOT mentioned in the passage
A.Using soap to wash your hands.
B.Using a clean towel(毛巾) to dry your hands.
C.Washing your hands for about 20 seconds.
D.Rubbing around your fingernails.
A
B
31.According to the passage, you can know    .
A.why you should often wash hands
B.what the best soap people usually use is
C.what kind of germs there are on your hands
D.how many germs there are on your hands
A
32.What does the passage mainly talk about
A.How to stay healthy.
B.How to protect your fingers.
C.How to wash hands correctly.
D.How to keep away from germs.
C
解析
[語篇解讀] 本文主要介紹了如何正確洗手。
28.推理判斷題。根據“How do you know the length of 15-20
seconds You can sing the ABC Song.”可知,可以通過唱這
首歌知道洗手的時間,故選D。
29.詞義猜測題。根據“You can sing the ABC Song. By the
time you get to the last note, your hands will be clean!”可知,
唱到最后一個音符時,手就洗好了,可推測“note”在此處意
為“音符”,故選A。
30.細節理解題。根據“Always use soap to wash your
hands.” “You should wash your hands for 15-20 seconds.”
和“Rub your hands together.”可知,并沒有提到用干凈的毛
巾擦干手,故選B。
31.推理判斷題。根據“Many illnesses are caused by germs,
so you should often wash your hands.”可知,細菌可以導致很
多疾病,所以要勤洗手,所以我們可以從文中知道為什么要經
常洗手,故選A。
32.主旨大意題。根據“Do you know how to wash your
hands correctly ”以及下文介紹的洗手方法可知,本文主要
是介紹如何正確洗手,故選C。
Ⅳ.閱讀表達(每小題3分,共12分)
What in the world would you like to see if you knew you were
losing your eyesight (視力) A Canadian family asked them-
selves this question after learning that 3 of their 4 children had
eye diseases.
Edith Lemay and Sebastien Pelletier found that their children
Mia, Colin and Laurent had retinitis pigmentosa(視網膜色素變
性). Their eyesight gets worse as they get older. Usually, they
lose almost all of their eyesight by age 40. And there is no cure
(治愈方法).
However, even in the darkest times, there is hope. A doctor told
them to give the children more visual memories(視覺記憶).
“The doctor meant us to show them more giraffes and ele-
phants in books. But we thought why not just see real things ”
Lemay said. So Lemay and Pelletier did.
The family soon began trying to save money for a year-long
world tour and planned to leave Canada in March 2022. They
first visited Namibia. There, they got close to giraffes and ele-
phants. Then, they traveled to Zambia, Tanzania, Türkiye,
Mongolia and Indonesia.
“I want to fill my children's minds with bright, interesting
memories. I also want them to know that no matter how hard
their life is going to be, they are lucky to have running water in
their home and they can go to school,” Lemay said.
33題完成句子;34、35題簡略回答問題; 36題將畫線句譯成
漢語。
33. The family comes from     .
34. How many children of the family had eye diseases
                         .
35. What animals does the doctor advise them to see
                         .
36.                        .
我想讓我的孩子們的腦海里充滿光明、有趣的回憶。
Canada
Three
Giraffes and elephants
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文,主要講述了加拿大一個家
庭為孩子們創造視覺記憶的故事。
33.由第一段第二句可知他們是加拿大人。
34.由第一段第二句可知,這個家庭中的四個孩子有三個患有
眼疾。
35.由第四段中“The doctor meant us to show them more
giraffes and elephants in books.”可知,醫生建議給孩子們多看
長頸鹿和大象。
36.短語fill...with...意為“用……充滿……”。
Ⅴ.補全對話(每小題2分,共10分)
(2021河南中考)
根據下面的對話情景, 在每個空白處填上一個適當的句子,
使對話的意思連貫、完整。
A:Hi, Linda. I haven't seen you for days. 37.        
                               
B:I was ill last week. I had to stay at home for several days.
A:Oh, I'm sorry to hear that. 38.             
                              
What happened/
What's up/Where did you go/Where have you been
Did you see a doctor/Did
you go to the hospital
B:Yes, I did. I took some medical tests and the doctor told me
that I just got a fever.
A:I see. How are you feeling now
B:39.                   . So I am back to school today.
A:I think you'd better take more exercise. By the way, have you
ever been to the new sports center
B:Not yet. What can we do there
I'm feeling better now/Much better
A:40.                        
            .
B:Sounds interesting. 41.       
A:It's only 2 kilometers away from here.
B:Great! Let's go there after school.
We can do sports there, such as playing football and playing table tennis
How far is it from here
Ⅵ.書面表達(共14分)
近來,中小學生的健康問題日益引起人們的關注,其中垃圾食
品、電子游戲等是影響健康的重要因素。請以“Keep
Healthy”為題談談你的看法。
要求:1.列舉中小學生面臨的健康問題。
2.談談怎樣才能保持健康。
3.100詞左右,開頭已給出,不計入總詞數。
4.語法正確,語句通順、流暢,并適當發揮。
提示詞: junk food, be bad for, computer games,suggestions,
stay away from
Keep Healthy
Today, some students have several health problems.    
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
                        
解析
[參考范文]
Keep Healthy
Today, some students have several health problems. One of
them is about junk food. It's bad for their health. Some only eat
once or twice a week. Some of them eat this kind of food every
day.
Another problem is about playing computer games. It's bad for
their eyes. They can easily become short-sighted after playing
computer games for a long time.
What should they do to keep healthy Firstly, I think they
should eat more vegetables and fruits. Secondly, they should
follow their parents' suggestions, and stay away from computer
games. Thirdly, they should keep about eight hours' sleep every
day and learn to relax. They can do sports every day, such as
running and playing ball games.(共10張PPT)
Lesson 3 Good Food, Good Health
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.用方框中所給詞的正確形式填空
1.(人與社會·科學技術)(2023遼寧營口中考改編)ChatGPT
can make a plan much        than we do.
2.(2023河北滄州振華中學階段檢測)This kind of coat should
be made    leather, for it feels soft and smooth.
3.The book      12 units, from Unit 1 to Unit 12.
基礎過關全練
of, contain, quickly, by
more quickly
of
contains
4.(新獨家原創)This robot is made    Qi Yuchen and Liu
Xiaolei from Yangguang primary school in Beijing.
by
Ⅱ.閱讀表達
(人與自我·健康生活)(2023山東聊城中考改編)
閱讀下面短文,完成后面各項任務。
Four rules for a healthy life
Thanks to better health care, most people are living healthier
and longer lives. It's even thought that in the future more and
more people will celebrate their hundredth birthdays. Here are
four rules for a healthy life.
1.Get off the sofa!
Sure, it's comfortable to sit on the sofa and watch TV. But doc-
tors say you should get off the sofa. To keep fit, you have to
walk at least 10,000 steps every day. In the past, people's jobs
required more physical effort. They often had to walk for miles
every day. Do you get the same amount of exercise today as
they did in the past
2.Eat healthy food!
It's important to eat food that is fresh and natural, for example,
fruit and vegetables. Fast food is not healthy. You should only
have it once in a while. Eating too much of the wrong food will
harm your health.
3.Don't worry. Be happy!
Many people believe that happiness is important for our general
health. Sometimes it is not easy to be a teenager because of the
difficulties of school, exams or friendships. If you're worried
about something, talk to your parents or your teacher.
4.Say no to smoking!
Yes, you knew I was going to say this! It's so important. Smok-
ing is not cool. It is dangerous. It harms nearly every part of
your body. Think about how your family and friends will feel,
and think about what it will do to your health.
5.從文中找出與下面句子意思相近的句子。
If you eat too much of the wrong food, your health will be
harmed.
                        
Eating too much of the wrong food will harm your health.
6.回答問題:
How many kinds of difficulties are mentioned in the part
“3. Don't worry. Be happy!”
                        
7.(新考法·代詞指代題)回答問題:
What does the underlined word “It” in the last paragraph
refer to (指)
                        
Smoking.
Three/3.
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文,詳細介紹了健康生活的
“四原則”。
5.由所給的句子中too much of the wrong food及will be
harmed與原句中的Eating too much of the wrong food及will
harm可知,兩句子意思相近。
6.根據句中的“because of the difficulties of school, exams or
friendships”可知,困難來自三個方面。
7.根據前文“Smoking is not cool.”可知,It指代的是smoking。(共12張PPT)
Lesson 5 Jane's Lucky Life
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.用方框中所給詞匯的正確形式填空
get married, or, be married, luck, watch
1.(2024河北石家莊長安期中改編)Tom is the only child in his
family. He doesn't have brothers    sisters.
2.—I remember you          several years ago.
—Yes, I            for 3 years.
基礎過關全練
or
got married
have been married
3.(人與社會·體育賽事)The World Cup matches are very excit-
ing. Many people enjoy      them.
4.(新獨家原創)Qin Zhihao is    to have the chance to per-
form on the stage.
watching
lucky
Ⅱ.任務型閱讀
(新素材·敦煌女兒)(2023甘肅白銀中考改編)
Fan Jinshi: Daughter of Dunhuang
The Mogao Caves, which stand in Dunhuang, Gansu Province,
are thousands of years old and were listed as a world cultural
heritage (遺產) by UNESCO in 1987.
Many people, including archaeologists (考古學家) and re-
searchers, work hard to take care of the Mogao Caves and learn
more about them. Fan Jinshi is one of them.
Fan was born on July 9, 1938. Her father was a graduate of Ts-
inghua University and had a strong interest in Chinese classical
art and culture.
Influenced by her father, Fan liked visiting museums when she
was in middle school. With the great love of Chinese culture,
she studied archaeology at Peking University and graduated in
1963. Then she started working at Dunhuang and has worked
there ever since. She spends almost 60 years taking care of
Dunhuang, so people call her the “Daughter of Dunhuang”.
On May 4, 2023, Fan Jinshi returned to Peking University and
brought back a 10 million RMB donation to set up the Fan Jin-
shi Education Fund (基金) to support the research of Dunhuang
Studies at Peking University.
Fan hopes the setting of the fund can help Dunhuang Studies at
the university, so it can raise cultural confidence and strength.
閱讀短文,根據其內容完成以下任務。
5.回答問題:Why do people call Fan Jinshi the “Daughter of
Dunhuang”
                         
6.列舉一條有關the Mogao Caves的事實性信息(fact)。(用英
語列舉)
                        
Because she spends almost 60 years taking care of Dunhuang.
The Mogao Caves stand in Dunhuang, Gansu Province.
7.根據短文最后一段補全下面句子。
Fan Jinshi hopes the fund will             
      .
help Dunhuang Studies at the
university
8.(新考法·補充信息題)填寫以下信息卡中所缺的內容( 
上填寫一詞)
selfless
解析
[語篇解讀] 本文主要講述了被譽為“敦煌的女兒”的樊
錦詩為保護莫高窟所付出的努力和所做的貢獻。
5.根據“She spends almost 60 years taking care of Dunhuang,
so people call her the ‘Daughter of Dunhuang’.”可知答案。
6.莫高窟位于甘肅敦煌,這是有關莫高窟的事實性信息。
7.根據“Fan hopes the setting of the fund can help Dunhuang
Studies at the university”可知,樊錦詩希望基金的設立能對
北大敦煌學的研究有所幫助。
8.由第五段可知,樊錦詩捐出了1000萬元成立了教育基金,支
持北京大學的敦煌學研究,由此可見她是無私的,故填self-
less。(答案不唯一,合理即可)(共11張PPT)
Lesson 4 Don't Smoke, Please!
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.用方框中所給詞匯的正確形式填空
1.(人與社會·文化自信)(2024河北石家莊橋西月考)China,
  one of the four great countries with ancient civilizations, is
best known for its great development in all fields over the years.
2.(2023新疆中考改編)—What abilities should a dog trainer have
—I think he should be responsible and never      .
基礎過關全練
should, of, as, give up, from
as
give up
3. (2022江蘇鎮江中考改編)—I don't care what Kate thinks.
—Well, you      . Her suggestions are of some value.
4.(2023山東師大附中期中改編)The Great Wall is a symbol of
China. It attracts millions    travelers from all over the
world.
5.(探教材·P8)Stay away    cigarettes and you can live a
healthy life.
should
of
from
Ⅱ.短文填空
(人與自我·珍愛生命)
  根據短文內容及首字母提示,補全空格處單詞,使短文完
整、通順。
Everyone knows that second-hand smoke is as
dangerous as first-hand smoke. But have you
h 6 of “third-hand” smoke
Third-hand smoke means the pollution left on
the surfaces(表面)of things around, l 7
furniture or clothes. When someone smokes in a room, poisonous
particles (粒子) in tobacco (煙草) smoke land on the surfaces of
the furniture or his clothes, even after the cigarette(香煙)has been put out. This can cause a great danger to your family, e 8
younger children.
Babies have only just learned to walk. They are more likely to
be harmed by third-hand smoke. This is b 9 they are often
close to surfaces of things, such as floors, walls and furniture
where tobacco particles remain. When they t 10 these sur-
faces, they get their hands polluted.
So, it is necessary and important to say n 11 to third-hand
smoke. To achieve this, strict r 12 for forbidding (禁止)
smoking inside homes should be carried out. If one of your
family members smokes, please make sure he smokes o 13
the house. Get him a special jacket and hat, so once he f 14
smoking, he will take them off before getting inside the house.
Moreover, make sure that a smoker washes his hands and face,
and changes his clothes before picking up the baby.
Many times, you cannot see the smoke doing harm to your
child, but it doesn't mean he or she is s 15 . Give up smok-
ing, or if that is not possible, make sure that your loved ones are
far away from third-hand smoke.
6.    7.    8.    9.    10.    
11.    12.    13.    14.    15.  
heard
like
especially
because
touch
no
rules
outside
finishes
safe
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文,主要介紹了三手煙給人們
帶來的危害以及防范三手煙的方法。
6.考查動詞。根據語境可知此處表示“聽說”,需用固定結
構hear of。根據前面的have可知,此處用現在完成時,故填
heard。
7.考查介詞。此處是在列舉實例,需用介詞like。
8.考查副詞。根據語境可知,此處表示“尤其”,故填副詞
especially。
9.考查連詞。設空處后的“they are often close to surfaces of
things, such as floors, walls and furniture where tobacco parti-
cles remain”是原因,故填連詞because。
10.考查動詞。句意:當他們觸摸這些表面時,他們的手就會
受到污染。由句意可知填touch,意為“觸摸”。
11.考查固定搭配。表示“對……說不”需用固定搭配say
no to...。故填no。
12.考查名詞。根據語境可知此處表示“嚴格的規定”,故填
rules。
13.考查介詞。根據下文中的“before getting inside the
house”可知,此處表示“在房子外面吸煙”,故填outside。
14.考查謂語動詞。根據語境可知,此處表示“吸完煙”,主
語為he,故填finishes。
15.考查形容詞。根據前面的“you cannot see the smoke doing
harm to your child”可知,孩子并不一定安全,此處需用形
容詞safe,意為“安全的”。(共31張PPT)
Lesson 6 Stay Away from the Hospital
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.根據括號中的漢語意思完成句子
1.(2023四川涼山州中考改編)The two books are both about
history. You can choose    (任何一個) of them to read.
2.Please      (拿出)your dictionary from the schoolbag and
look up the new word.
3.(人與自我·樂學善學)Our headmaster asks us to watch the
news every day      (以便)we can find out what's going on
around the world.
基礎過關全練
either
take out
so that
4.I have drunk              (大量的)water. I am not
thirsty now.
5.(新獨家原創)Could you tell me when Jing Haipeng     
(返回)to the earth last year
6.You     (應該)answer these questions at once.
plenty of/a lot of/much
returned
should
Ⅱ.閱讀理解
(新體裁·病假條)(2023四川眉山中考)
St. Glory Hospital
Patient's Name: Lucy Johnson
Date: May 16, 2023
To whom it may concern,
The patient above was examined, treated and allowed to leave
our hospital on May 15, 2023. It is my suggestion that she
should take one day off from work on May 16, 2023. Drink-
ing a lot of water, keeping a light diet and having a good sleep
are also strongly suggested.
Sincerely,
Doctor Mark Palmer
St. Glory Hospital
Mark Palmer
St. Glory Hospital
1236 S. Shelby St., Louisville, KY40203
7.Which day is probably Lucy's day off
A.May 15, 2022.    B.May 16, 2022.
C.May 15, 2023.    D.May 16, 2023.
8.Which of the following suggestions is NOT mentioned
A.To have a good sleep. B.To drink a lot of water.
C.To keep a light diet. D.To take the medicine 3 times a day.
9.(新考法·語篇類型題)What kind of writing is the text
A.A sick leave note.    B.A news report.
C.A safety guide.    D.A hospital ad.
D
D
A
解析
[語篇解讀] 本文是一張病假條?;颊哂?023年5月15日接
受完檢查、得到治療并獲準出院,主治醫生給患者提出了一
些建議。
7.細節理解題。由“It is my suggestion that she should take
one day off from work on May 16, 2023.”可知,露西應該于2
023年5月16日請假休息一天。故選D。
8.細節理解題。由“Drinking a lot of water, keeping a light
diet and having a good sleep are also strongly suggested.”可
知,“一天吃三次藥”沒有提及,故選D。
9.語篇類型題。通讀全文可知,本文是給患者開的病假條。
故選A。
Ⅲ.補全對話
(思維品質·推斷思維)(2022黑龍江牡丹江、雞西地區朝鮮族
中考改編)
A:Hi, Lisa. You don't look well. (10)           
  
B:I have a stomachache.
A:(11)                   
B:I started to feel uncomfortable last night.
A:Last night (12)              
What's the matter with
you
When did you start to feel uncomfortable
What did you eat yesterday
B:I ate hotpot(火鍋)with my best friend. After that, we ate
much delicious ice-cream.
A:That's probably why. You shouldn't eat too much hot food or
cold food.
B:Yeah, you are right. Oh, I feel terrible now. (13)    
      
A:I think you should go to a doctor at once. I can go with you.
B:(14)                    .
A:You're welcome.
What
should I do
Thank you very much/Thanks a lot
能力提升全練
Ⅰ.閱讀理解
(2023四川宜賓中考改編,★★☆)
For most of us, stress is a fact of life. But there are many useful
ways to lower stress. Let's take a look.
Sometimes it can be difficult to say exactly what we're feeling.
When we feel uneasy or disappointed, we can put problems into
words. Keeping a diary is a good way to relax.
If we get angry, music has a wonderful influence on our feel-
ings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.
When we get nervous or upset before a test, take a few deep
breaths.
Enough sleep helps us keep clear minds. Without plenty of rest,
it is hard to focus on our study or work.
Actually, the most important way to lower stress is to have a
healthy lifestyle. Exercise is a key part of staying healthy and
good for both physical and mental health.
1.How many ways can we use to lower stress
A.4.  B.5.  C.6.  D.7.
2.What can we do if we feel disappointed
A.We can go to bed.
B.We can call our friends.
C.We can walk in the playground.
D.We can write down our problems.
B
D
3.What can we choose to do if we feel sad or angry
A.To listen to music.   
B.To study hard.
C.To keep a diary.   
D.To read our favorite books.
4.Which way can help us calm down before having a test
A.Drawing pictures. B.Learning to swim.
C.Taking deep breaths. D.Having enough sleep.
A
C
5.What's the main idea of the passage
A.It talks about our stress.
B.It tells us how to exercise.
C.It talks about our daily life.
D.It tells us how to lower stress.
D
解析
[語篇解讀] 本文主要介紹了一些可以減輕壓力的有用的
方法。
1.細節理解題。根據文章內容可知,文章一共提到了五個方
法。故選B。
2.細節理解題。根據“When we feel uneasy or disappointed,
we can put problems into words. Keeping a diary is a good way
to relax.”可知,當我們感到不安或失望時,我們可以把遇到
的問題寫在日記里。故選D。
3.細節理解題。根據“If we get angry, music has a wonderful
influence on our feelings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.”可知,當我們生氣或傷心時,可以聽音樂。故選A。
4.細節理解題。根據“When we get nervous or upset before a
test, take a few deep breaths.”可知考試之前,可以深呼吸。
故選C。
5.主旨大意題。根據“But there are many useful ways to low-
er stress.”可知,本文主要介紹了一些可以減輕壓力的有用
的方法。故選D。
Ⅱ.短文填空
(思維品質·評價思維)(2022四川遂寧中考改編,★★☆)
根據語境,從方框中選擇恰當的單詞填空。
millions of set up part especially how
The World Health Organization(WHO) was 6 in 1948. In
the past 76 years, the WHO has greatly improved health condi-
tions of the world, 7 in developing countries. It cures, pre-
vents and controls serious diseases(疾病), and educates people
about 8 to protect their health. It has helped 9 people by
training doctors and nurses, and by teaching parents how to
take better care of their children. China is one of the first mem-
bers. It offers help to the countries in need. So China has played
an important 10 in dealing with the health problems.
6.     7.      8.   9.       10.  
set up
especially
how
millions of
part
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文。主要介紹世界衛生組織
的成立及其76年來所發揮的作用。
6.句意:世界衛生組織(WHO)在1948年成立。結合語境和備
選詞匯,可知空處是“成立”,set up符合句意。
7.句意:在過去76年里,世界衛生組織大大改善了世界的健康
狀況,尤其是發展中國家。especially符合語境。
8.此處意為:教育人們如何來保護他們的健康。how符合語
境,表示“如何”。
9.根據空后的people和備選詞匯,可知用millions of來修飾
people,表示“上百萬的人”。
10.句意:因此,中國在處理健康問題方面發揮了重要的作
用。play an important part意為“起重要作用”。
素養探究全練
閱讀理解
(人與自我·健康生活)(2023浙江寧波中考)
  ①Have you ever thought about what's more important,
looking fashionable or feeling comfortable You might have
noticed many people choosing style over comfort and some
even go to extremes(極端) to follow fashion. But we should
remember: being fashionable isn't everything. It's more impor-
tant to be healthy.
②Some people believe that they need to be a certain size to
look good. So, they start extreme diets(節食) that are not good
for their health. They might not eat meals or eat too little,
which can make them feel sick. Is it a healthy way to live
③Also, many girls wear shoes with very high heels. They
might think high heels make them look taller. But these shoes
can actually hurt their feet and make it hard to walk comfort-
ably, and it can increase risks of falls. Some even wear tight(緊
的) clothes that influence blood circulation(循環), making it
hard to breathe. Should we put fashion over comfort and physi-
cal health
④Besides, some boys and girls spend a lot of time and money
changing their hair color. The material they use is usually
harmful to their health. To make their hair straight or curly,
they also use tools that are hot enough to burn their hair. But
using these tools too often or at very high temperatures can
make the hair dry or even burnt. Is it really worth it to risk our
health, spending so much time and money
⑤So, let's rethink what's really important. Is it fashion or is it
our well-being Clothes or hairstyles don't tell us anything
about a person's character. Instead of spending a lot of time
choosing clothes, we could use that time to do fun things with
friends. And instead of following extreme diets, let's eat proper-
ly and exercise regularly. Remember, your worth is not decided
by your appearance, but by who you are as a person.
1.Why do some people go on extreme diets according to the
passage
A.Because the diets are healthy.
B.Because they just want to look good.
C.Because they want to save time.
D.Because they want to save money.
B
2.(新考法·寫作手法題)What is the writer's purpose of using a
question in each paragraph
A.To ask for help from readers.
B.To tell how to spend time and money.
C.To describe the latest fashion.
D.To lead readers to think about the topic.
D
3.(新考法·詞義猜測題)What does the underlined word “well-
being” in Paragraph 5 mean
A.Growth.  B.Health.  C.Warmth.  D.Wealth.
4.(新考法·文章結構題)Which of the following best shows the
structure of the passage
A.   B.   C. D.
B
A
解析
[語篇解讀] 本文是一篇議論文。文章主要介紹了當今人
們為了追求時尚而過一種不健康的生活,強調健康的生活才
是最重要的。
1.細節理解題。根據文章第二段的第一句、第二句可知,因
為他們想看起來好看,故選B。
2.寫作手法題。根據文章第一段的最后一句“It's more im-
portant to be healthy.”以及每一段的問題可知,作者提出這
些問題是為了讓讀者思考“健康才是更重要的”這個主題,
故選D。
3.詞義猜測題。根據文章第二段的最后一句、文章第三段
的最后一句及文章第四段的最后一句可知,作者提出的每個
觀點都是圍繞“健康”和“時尚”的,所以畫線單詞與
health同義,故選B。
4.文章結構題。通讀全文可知,第一段引出本文的主題,第二
段到第四段從三個方面介紹了人們為了追求時尚而導致的
一些不健康生活方式,第五段是總結,故選A。(共16張PPT)
Lesson 1 What's Wrong, Danny
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.用方框中所給詞或短語的正確形式填空
1.(思維品質·評價思維)(2024河北石家莊四十中期中改編)
The dress is made of silk, and it    so soft.
2.(2024河北秦皇島海港期中改編)—Mrs. Robinson, I'm
afraid I can't complete the project today.
—You     finish it today. It's fine if you hand it in
tomorrow.
基礎過關全練
or, feel, can, needn't, and, get dressed
feels
needn't
3.(2024甘肅白銀八中月考改編)—Help your brother     ,
Anne.
—OK, but where are his sweater and trousers
4.—Hurry up, dear!    we won't catch the train.
—Don't worry! Time is still enough    we can make it.
5.(2023河北中考改編)If we   find a better way, we'll fin-
ish the job faster.
get dressed
Or
and
can
Ⅱ.閱讀理解
A
(人與自我·健康生活)(2023浙江寧波中考改編)
Dear Doctor,
I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lots
of back pain and headaches lately. I'm unsure about the
cause. Like some of my friends, I spend my evenings playing
computer games and surfing the Internet. What's more, I carry
a heavy schoolbag to school daily. These health problems are
starting to worry me. What can I do
Adam
Dear Adam,
I'm unable to tell you exactly what's wrong,
but I can offer some advice. First of all, don't spend too much
time on your computer. Also, you get headaches from looking
at computer screens for a long time. If you sit on a chair for
long, it can make your back sore too. As for your schoolbag, it
's important to manage its weight. If possible, leave some
books or materials at school.
I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend
(推薦)you to visit a local doctor for that.
Dr. Know
6.How does Adam probably feel about his situation
A.Angry.  B.Excited.  C.Happy.  D.Worried.
7.Which is Dr. Know's advice for Adam
A.To see a local doctor. B.To leave all books at school.
C.To take some medicine. D.To stop using his computer.
8.(新考法·文章出處題)In which section of a newspaper may this
passage appear
A.Science Study    B.Sports News
C.Teenagers' Life    D.Travel Stories
D
A
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇應用文,介紹了兩封信的內容:一名
學生Adam寫給Dr. Know的求助信,以及Dr. Know的回信。
6.推理判斷題。根據求助信的第一句和倒數第二句可知
Adam遇到了很多健康問題,可推知他是很擔憂的。故選D。
7.細節理解題。根據回信的最后一段的內容“I hope my ad-
vice is helpful. Anyway, I strongly recommend you to visit a
local doctor for that.”可知Dr. Know建議Adam去看當地的醫
生。故選A。
8.文章出處題。本文介紹了兩封信的內容:一名學生Adam寫
給Dr.Know的求助信,以及Dr. Know的回信,應該可以在報紙
上的“青少年的生活”版塊看到這篇文章。故選C。
B
(2022河南中考改編)
Doctors say that many students are spending too much time in
front of screens, especially during online classes. The following
might be of some help to you.
THE 20-20-20 RULE
This rule suggests looking at something at least 20 feet away
for 20 seconds after 20 minutes of work on the screen. You can
then continue working painlessly.
·Studies show that people often blink (眨眼睛) less when look-
ing at a screen. Keep your eyes wet by blinking often or using
eye drops.
·Sit up straight about an arm's length (長度) away from the
screen. Make sure you're looking down at your screen. Stand up
and exercise often to avoid neck and shoulder pain.
·What about blue light blocking glasses (防藍光眼鏡)
They may look cool, but research shows that blue light
isn't the biggest cause of eye tiredness. So ask doctors
about computer glasses before putting them on.
9. Who is the text written for
A.Parents.  B.Students.  C.Doctors.  D.Patients.
10. What are the key words in the 20-20-20 rule
A.20 minutes, 20 feet, 20 times.
B.20 seconds, 20 times, 20 feet.
C.20 feet, 20 seconds, 20 minutes.
D.20 times, 20 minutes, 20 seconds.
B
C
11.(新考法·圖片理解題)Which of the following best explains
the meaning of the underlined sentence
A B
C D
D
12. What is the text mainly about
A.The reasons for eye tiredness.
B.The influence of online classes.
C.The importance of computer glasses.
D.The suggestions about eye protection.
13. In which part of a magazine can you read the text
A.Health.  B.Sports.  C.Culture.  D.Travel.
D
A
解析
[語篇解讀] 本文是一篇應用文,主要介紹了學生保護眼睛
的幾種方法。
9.細節理解題。由第一段可推知,本文是一篇關于學生如何
保護眼睛的文章,故選B。
10.細節理解題。由第二段第二句可知,20-20-20規則是指:在
屏幕上工作20分鐘后,觀察至少20英尺以外的東西20秒鐘,故
選C。
11.細節理解題。畫線句意為“身體坐直,離屏幕大約一臂
遠?!庇纱送浦?D項符合句意。
12.主旨大意題。本文主要介紹了學生保護眼睛的方法,D項
“關于眼睛保護的建議”符合文意。
13.推理判斷題。本文與眼睛健康有關,由此可推知在雜志的
健康欄目可閱讀到本文,故選A。(共10張PPT)
Lesson 2 A Visit to the Dentist
Unit 1 Stay Healthy
Ⅰ.用括號中所給詞的正確形式或根據漢語提示完成句子
1.(人與社會·文化自信)(2023云南中考改編)China is one of
     (old) countries in the world. We are all proud of it.
2.(2022甘肅天水中考改編)He offered her a trip to Australia
but she      (拒絕)him.
3.(新獨家原創)The movie The Wandering Earth II is so inter-
esting that many people want    (see) it.
基礎過關全練
refused
the oldest
to see
4.Mary can't leave her little son at home. She has no choice but
    (take) him with her.
to take
Ⅱ.根據漢語意思完成句子,每空一詞
5.我一點也不喜歡那個電視節目。
I don‘t like the TV program        .
6.不要總是對你的朋友說不。
Don’t always         your friends.
7.除了保持沉默,我們別無選擇。
We             to keep silent.
8.在回家的路上,我遇到了我的一位同班同學。
I met one of my classmates           home.
at all
say no to
have no choice but
on my way
Ⅲ.短文填空
(語言能力·理解能力)(2023黑龍江齊齊哈爾中考)
根據首字母或所給詞的適當形式填空, 使文章語義通順。
Do you know China's Teeth Care Day It falls on 9.S      
20th every year. It began in 1989. Its aim is to take good care of
10.    (people) teeth.
There are thirty-eight students in Wang Bin's class, and eleven
of 11.   (they) have tooth problems which bring them a lot
of trouble.
eptember
people's
them
Mao Kang said, “I had three bad teeth. Each tooth 12.c  
me four hundred yuan, and I had to see the dentist five
times.”
Liu Jian said, “Something is wrong with my front teeth. I don'
t like to open my mouth. My classmates say my teeth look like
an old woman's. I'm sad to hear that. And I can't speak 13. 
(clear) now.”
Do you have good teeth, my friend If you want to take care of
your teeth, please follow the 14.f   suggestions below:
ost
clearly
ive
◆Brush your teeth at 15.   (little) once a day. If you can,
brush them after every meal.
◆Brush all your teeth, and do not just brush the front 16.o  .
◆Brush your teeth slowly and carefully. Spend four minutes or
more each time.
◆Do not use your teeth 17.a   tools to open bottles. It's
very easy to hurt your teeth to do such jobs.
◆Eating and drinking are also important to your teeth. Eat lots
of fruits and vegetables and drink water. Try not 18.    
(drink) Coke or other drinks.
least
nes
s
to drink
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文。闡述了愛護牙齒的重要
性并提出了保護牙齒的建議。
9.考查名詞。由首句提及的“愛牙日”及首字母可知,時間
是九月,故填September。
10.考查名詞所有格。空格后面是名詞,此處用people的所有
格形式。
11.考查代詞。of 后面接代詞賓格。
12.考查動詞。本句使用句式sth. costs sb.+金錢。由and I had
可知用過去時態,故填cost。
13.考查副詞。副詞clearly修飾謂語動詞speak。
14.考查數詞。根據后面提到的五條建議可知答案。
15.考查短語搭配。at least至少。
16.考查代詞。代詞ones指代“牙齒”。
17.考查介詞。句意:不要用你的牙作為工具開瓶子。介詞as
此處意為“作為”。
18.考查不定式。try (not) to do sth.意為“盡力(不)去做某
事”。

展開更多......

收起↑

資源列表

  • <menuitem id="wfhyu"><abbr id="wfhyu"></abbr></menuitem>

    <bdo id="wfhyu"></bdo>
  • <bdo id="wfhyu"></bdo>
    主站蜘蛛池模板: 德兴市| 加查县| 天津市| 南涧| 防城港市| 靖州| 乌兰浩特市| 竹北市| 清涧县| 柳江县| 宜都市| 那坡县| 岚皋县| 顺平县| 遵义市| 新和县| 东乌珠穆沁旗| 丹寨县| 攀枝花市| 安图县| 麻城市| 十堰市| 台山市| 奉节县| 麻阳| 永平县| 白朗县| 博客| 金乡县| 曲沃县| 根河市| 钦州市| 宁乡县| 涞源县| 高唐县| 肇源县| 友谊县| 讷河市| 赤城县| 盐山县| 拉孜县|