資源簡介 (共54張PPT)Unit 1·素養綜合檢測Unit 1 Stay Healthy(滿分100分, 限時60分鐘)Ⅰ.完形填空(每小題2分,共20分)(2023天津中考) Tom had a bad toothache. His mother wanted to take him to thedentist's(牙科診所), but he 1 . He was afraid of the 2 when the dentist had to extract(拔出) his tooth. Tom's mothertold him that if he did not visit the dentist, the pain would get 3 . At last, Tom had to agree.基礎過關全練There were not many people at the dentist's. 4 , it was Tom's turn. He walked nervously into the room and sat down. Thedentist looked 5 and said hello to him with a smile. Heasked Tom to 6 his mouth. And then he told Tom that hehad to extract the bad tooth. The dentist gave Tom an injection(注射) and 7 him that he would not feel any pain.Tom really did not feel any pain. Then the dentist advised Tomto brush his teeth twice a day and taught him the 8 way ofbrushing his teeth. He also told Tom not to eat too many sweetthings 9 his teeth would be healthy.After that, Tom 10 how important it was to protect histeeth.1.A.relaxed B.refused C.nodded D.joked2.A.pain B.trust C.success D.training3.A.nicer B.smaller C.warmer D.worse4.A.Sometimes B.Recently C.Soon D.Especially5.A.dangerous B.friendly C.noisy D.carelessBADCB6.A.fill B.shut C.open D.cover7.A.allowed B.asked C.warned D.promised8.A.right B.brave C.weak D.rich9.A.but B.so that C.or D.whether10.A.regretted B.hoped C.realised D.guessedCDABC解析 [語篇解讀] 本文介紹了湯姆去看牙醫的經歷。通過看牙醫,湯姆意識到保護牙齒的重要性。1.考查動詞的辨析。由but可推斷是“他拒絕了”,refuse意為“拒絕”。2.考查名詞的辨析。由常識可知害怕看牙醫是因為害怕疼痛,pain意為“疼痛”。3.考查形容詞辨析。由“if he did not visit the dentist”可推知句意:湯姆的母親告訴他,如果他不去看牙醫,疼痛會加重。get worse在此處意為“變得更疼”。4.考查副詞的辨析。由前句“There were not many people atthe dentist's.”可推斷句意:不久就輪到湯姆了。soon意為“不久”。5.考查形容詞的辨析。由后面的“said hello to him with asmile”可判斷是“這個牙醫看上去很友好”。friendly意為“友好的”。6.考查動詞的辨析。結合語境可推斷句意為:他讓湯姆張開嘴。open“張開;打開”,符合句意。7.考查動詞的辨析。由后面的“he would not feel any pain”可推知句意:牙醫給湯姆打了一針,并保證他不會感到任何疼痛。8.考查形容詞的辨析。由后面的“way of brushing histeeth”可推知此處意為“正確的刷牙方法”。right“正確的”,符合句意。9.考查連詞的辨析。句意:他還告訴湯姆不要吃太多甜食,這樣他的牙齒才會健康??蘸笫强涨暗慕Y果,so that意為“以至于;因此”,引導結果狀語從句。10.考查動詞的辨析。句意:在那之后,湯姆意識到保護自己的牙齒是多么重要。regret后悔;hope希望;realise意識到;guess猜測。結合句意可判斷選C。Ⅱ.短文填空(每小題1分,共10分)閱讀下面短文,在空白處填入一個適當的單詞(有提示詞的,填入所給單詞的正確形式)。Zhan Junyi is a student from Changchun University. He was11. (bear) with a hearing problem. Though Zhan has beenliving in a 12. (silence) world for more than twentyyears, now he has become an excellent dancer.When he was a little boy, he watched the famous dance Thou-sand-Hand Bodhisattva (《千手觀音》) on TV. “The dancebornsilentwas played 13. the dancers with hearing problems, and Iwas moved by their 14. (amaze) skills,” he said. “Atthat time, I dreamed 15. being a dancer like them.”He watched different types of dance videos to imitate the dancemovements. To keep up 16. the music, he got thecochlear implant(人工耳蝸植入). Through hard work, he got thechance to enter Changchun University to study dance in 2021.He also has rich experience in dancing, 17. (include)byamazingof/aboutwithincludingperforming at the opening and closing ceremonies of the Bei-jing 2022 Paralympic Winter Games and 2023 Spring FestivalGala.“I have 18. (study) modern dance, classical dance andballet. But I like classical dance 19. (well),” he said.“Dancing makes me happier and stronger. I hope to become ateacher in the future and help 20. (child) with hearingproblems learn to dance and feel its beauty.”studiedbestchildren解析 [語篇解讀] 本文是一篇記敘文。敘述了失聰青年詹俊逸學習舞蹈的動人事跡。11.考查固定短語。句意:他生來就有聽力問題。be born意為“出生”。12.考查形容詞。silence為名詞,意為“沉默,無聲”,silent為其形容詞形式,in a silent world意為“在一個無聲的世界”。13.考查介詞。此處意為“舞蹈是由有聽力問題的舞者表演的”。此處by意為“由,被”。14.考查形容詞。此處意為“我被他們驚人的技巧感動了”。amazing意為“令人驚嘆的”。15.考查介詞。dream of/about...為固定短語,意為“夢想……”。16.考查介詞。固定短語keep up with...意為“跟上……”,此處意為“為了跟上音樂的節奏”。17.考查介詞。此處including performing at the opening...為狀語成分,意為“包括在北京2022年冬季殘奧會開幕式、閉幕式和2023年春節聯歡晚會上表演”。including意為“包括……在內”。18.考查動詞的過去分詞。句意:我學過現代舞、古典舞和芭蕾舞。本句為現在完成時,由“have+動詞的過去分詞”構成。19.like...best意為“最喜歡……”。20.考查名詞的復數形式。句意:我希望將來能成為一名老師,幫助有聽力問題的孩子們學習舞蹈并感受它的美。child的復數形式是children。Ⅲ.閱讀理解(每小題2分,共34分)A(新體裁·廣告)(2023山東煙臺中考) Are you a teenager looking for an active and fun way to spend your summer Join the Summer Action at the Health Center right now.We have:◆Social Club—Meet other active teenagers at our parties, BBQs, movie and game nights. Make new friends and create nice summer memories.◆Swimming Club—Free swim and swim lessons. Our Olympic-sized pool is open all summer long.◆Sports Club—Basketball, volleyball, soccer and more. We offer fun sports leagues(聯賽) and drop-in sports for teens of all skill levels.◆Health Club—Learn about healthy habits. We offer educational talks and speeches to give you skills for life. We're open mornings, afternoons, evenings and weekends. Stay for a few hours or the whole day. The choice is yours!Join us for a meaningful summer with other teenagers. Sign up (注冊) by this weekend at a big discount (折扣).For more information:www./summerteenclub. Summer Action—keeping teens active, sociable and learning this summer!21.Which club will help teenagers make new friends A.Social Club. B.Health Club.C.Sports Club. D.Swimming Club.22.Why are teenagers advised to sign up by this weekend A.Because it will be much cheaper.B.Because it will provide more choices.C.Because it will be free to sign up.D.Because it will give more information.AA23.What's the purpose of the passage A.To make teenagers live a healthier life.B.To help teenagers to develop good habits.C.To call on teenagers to join the Summer Action.D.To introduce free vacation clubs to teenagers.C解析 [語篇解讀] 本文是一則廣告。文章主要介紹了健康中心在暑假開設的一些俱樂部活動,旨在幫助青少年度過有活力又有意義的暑假。21.細節理解題。根據“Social Club—Meet other activeteenagers at our parties, BBQs, movie and game nights. Makenew friends and create nice summer memories.”可知,在社交俱樂部可以交朋友。故選A。22.細節理解題。根據“Sign up by this weekend at a big dis-count.”可知,在本周末前注冊會打折,會更便宜。故選A。23.主旨大意題。本文是一則廣告,主要介紹了健康中心夏季開設俱樂部的一些信息,目的是號召青少年加入暑期活動。故C項正確。B(2023江蘇蘇州中考改編)Teenagers need eight to ten hours of sleep per night. However,in adolescence(青春期), changes to their bodies' sleep cyclesmake it difficult for teens to fall asleep early. Many cannot fallasleep until 10:30 p.m. or even later and most of them will feelsleepy if they have to get up too early.Scientists recommend that both middle and high schools beginno earlier than 8:30 a.m. Later school start times support thenatural needs of teenagers and increase their sleeping time.Here are some other benefits of later school start times:More time for a healthy breakfastWhen running late in the mornings, students are likely to gowithout breakfast. With an empty stomach, one finds it difficultto focus in class. When they are always in a hurry, studentsmay form unhealthy eating habits.With extra time before going to school, students can eat a well-balanced breakfast and focus more on learning.Fewer behavioral(行為的) problemsTeens experience mood changes as a common result of thisspecial period of life. Less sleep may cause worries, stress andunhappiness.When they get enough sleep, students are calm and peacefuland their moods do not change suddenly. They're less likely tofeel worried, unhappy or get angry. For parents, children withmore sleep are easier to live with.Better performance(表現) in studySleep loss hurts attention, memory and brain development. Stu-dents with less sleep have difficulty paying attention in classand are likely to have lower grades. Students with enough sleepcan be more energetic during the day and more willing tolearn. They are also less likely to fall asleep in class and moreable to understand what they learn.In conclusion, starting school later helps students get a betternight's sleep. It improves their eating, mental state and grades.24.According to the passage, what may cause teenagers to stayup A.Their low grades. B.Their empty stomachs.C.Their bodies‘ sleep cycles. D.Their heavy homework.25.How can sleep loss influence students' study A.It gives them much energy. B.It does harm to the brain.C.It saves more time for study. D.It improves their memory.CB26.(新考法·寫作目的題)What's the writer's main purpose inwriting this passage A.To explain reasons for students' stress.B.To describe bad habits caused by sleep loss.C.To discuss scientists' research on healthy food.D.To introduce the benefits of later school start times.27.In which part of a website can you probably find thispassage A.Education. B.Fashion. C.Sports. D.Technology.DA解析 [語篇解讀] 本文是一篇說明文。短文分析了學校推遲上學時間對學生身心健康發展和學業發展產生好處。24.細節理解題。根據文章第一段第二句“However, in ado-lescence, changes to their bodies' sleep cycles make it difficultfor teens to fall asleep early.” 可知,青少年身體睡眠周期的變化使他們難以入睡。故選C。25.細節理解題。根據文章倒數第二段中的“Sleep loss hurtsattention, memory and brain development.Students with lesssleep have difficulty paying attention in class and are likely tohave lower grades.”可知,睡眠不足影響孩子的大腦發育,從而影響孩子的學習。故選B。26.寫作目的題。通讀短文內容可知,作者寫作的意圖是向我們介紹學校推遲上學時間的好處。故選D。27.推理判斷題。通讀全文可知,本文講述了推遲學生上學時間的一些好處,是關于學生教育的,最有可能在網站的“教育”部分讀到。故選A。C(人與自我·衛生習慣)(2023湖北隨州中考改編)You are always told to wash your hands before you eat. Youknow you must wash your hands after going to the bathroom.You should wash your hands many times during the day. Doyou know how to wash your hands correctly Always use soap to wash your hands. After turning on the tap(水龍頭) and wetting your hands, you can rub(摩擦) yourhands with soap. Soap may not kill all the germs (細菌), but itcan wash away the oil on your skin. As the oil is washed away,the germs will leave your hands and go away.You should wash your hands for 15-20 seconds. How do youknow the length(長度) of 15-20 seconds You can sing theABC Song. By the time you get to the last note, your hands willbe clean!Rub your hands together. You can use one hand to rub the back ofthe other hand and then exchange two hands. You also need to rub between your fingers. Don't forget to rub around your fingernails.Maybe your hands don't look dirty, but there are germs onthem. Germs are too small for you to see. They are on yourhands all the time. Many illnesses are caused by germs, so youshould often wash your hands.28.Why does the writer mention the ABC Song A.Because it is the most popular song in the world.B.Because everyone can sing this song very well.C.Because washing hands is as easy as singing the ABC Song.D.Because you can sing this song to know the length of washinghands.D29.The underlined word “note” in Paragraph 3 means“ ” in Chinese.A.音符 B.注釋 C.筆記 D.便條30.Which of the following is NOT mentioned in the passage A.Using soap to wash your hands.B.Using a clean towel(毛巾) to dry your hands.C.Washing your hands for about 20 seconds.D.Rubbing around your fingernails.AB31.According to the passage, you can know .A.why you should often wash handsB.what the best soap people usually use isC.what kind of germs there are on your handsD.how many germs there are on your handsA32.What does the passage mainly talk about A.How to stay healthy.B.How to protect your fingers.C.How to wash hands correctly.D.How to keep away from germs.C解析 [語篇解讀] 本文主要介紹了如何正確洗手。28.推理判斷題。根據“How do you know the length of 15-20seconds You can sing the ABC Song.”可知,可以通過唱這首歌知道洗手的時間,故選D。29.詞義猜測題。根據“You can sing the ABC Song. By thetime you get to the last note, your hands will be clean!”可知,唱到最后一個音符時,手就洗好了,可推測“note”在此處意為“音符”,故選A。30.細節理解題。根據“Always use soap to wash yourhands.” “You should wash your hands for 15-20 seconds.”和“Rub your hands together.”可知,并沒有提到用干凈的毛巾擦干手,故選B。31.推理判斷題。根據“Many illnesses are caused by germs,so you should often wash your hands.”可知,細菌可以導致很多疾病,所以要勤洗手,所以我們可以從文中知道為什么要經常洗手,故選A。32.主旨大意題。根據“Do you know how to wash yourhands correctly ”以及下文介紹的洗手方法可知,本文主要是介紹如何正確洗手,故選C。Ⅳ.閱讀表達(每小題3分,共12分)What in the world would you like to see if you knew you werelosing your eyesight (視力) A Canadian family asked them-selves this question after learning that 3 of their 4 children hadeye diseases.Edith Lemay and Sebastien Pelletier found that their childrenMia, Colin and Laurent had retinitis pigmentosa(視網膜色素變性). Their eyesight gets worse as they get older. Usually, theylose almost all of their eyesight by age 40. And there is no cure(治愈方法).However, even in the darkest times, there is hope. A doctor toldthem to give the children more visual memories(視覺記憶).“The doctor meant us to show them more giraffes and ele-phants in books. But we thought why not just see real things ”Lemay said. So Lemay and Pelletier did.The family soon began trying to save money for a year-longworld tour and planned to leave Canada in March 2022. Theyfirst visited Namibia. There, they got close to giraffes and ele-phants. Then, they traveled to Zambia, Tanzania, Türkiye,Mongolia and Indonesia.“I want to fill my children's minds with bright, interestingmemories. I also want them to know that no matter how hardtheir life is going to be, they are lucky to have running water intheir home and they can go to school,” Lemay said.33題完成句子;34、35題簡略回答問題; 36題將畫線句譯成漢語。33. The family comes from .34. How many children of the family had eye diseases .35. What animals does the doctor advise them to see .36. .我想讓我的孩子們的腦海里充滿光明、有趣的回憶。CanadaThreeGiraffes and elephants解析 [語篇解讀] 本文是一篇記敘文,主要講述了加拿大一個家庭為孩子們創造視覺記憶的故事。33.由第一段第二句可知他們是加拿大人。34.由第一段第二句可知,這個家庭中的四個孩子有三個患有眼疾。35.由第四段中“The doctor meant us to show them moregiraffes and elephants in books.”可知,醫生建議給孩子們多看長頸鹿和大象。36.短語fill...with...意為“用……充滿……”。Ⅴ.補全對話(每小題2分,共10分)(2021河南中考)根據下面的對話情景, 在每個空白處填上一個適當的句子,使對話的意思連貫、完整。A:Hi, Linda. I haven't seen you for days. 37. B:I was ill last week. I had to stay at home for several days.A:Oh, I'm sorry to hear that. 38. What happened/What's up/Where did you go/Where have you beenDid you see a doctor/Didyou go to the hospitalB:Yes, I did. I took some medical tests and the doctor told methat I just got a fever.A:I see. How are you feeling now B:39. . So I am back to school today.A:I think you'd better take more exercise. By the way, have youever been to the new sports center B:Not yet. What can we do there I'm feeling better now/Much betterA:40. .B:Sounds interesting. 41. A:It's only 2 kilometers away from here.B:Great! Let's go there after school.We can do sports there, such as playing football and playing table tennisHow far is it from hereⅥ.書面表達(共14分)近來,中小學生的健康問題日益引起人們的關注,其中垃圾食品、電子游戲等是影響健康的重要因素。請以“KeepHealthy”為題談談你的看法。要求:1.列舉中小學生面臨的健康問題。2.談談怎樣才能保持健康。3.100詞左右,開頭已給出,不計入總詞數。4.語法正確,語句通順、流暢,并適當發揮。提示詞: junk food, be bad for, computer games,suggestions,stay away fromKeep HealthyToday, some students have several health problems. 解析 [參考范文]Keep HealthyToday, some students have several health problems. One ofthem is about junk food. It's bad for their health. Some only eatonce or twice a week. Some of them eat this kind of food everyday.Another problem is about playing computer games. It's bad fortheir eyes. They can easily become short-sighted after playingcomputer games for a long time.What should they do to keep healthy Firstly, I think theyshould eat more vegetables and fruits. Secondly, they shouldfollow their parents' suggestions, and stay away from computergames. Thirdly, they should keep about eight hours' sleep everyday and learn to relax. They can do sports every day, such asrunning and playing ball games.(共10張PPT)Lesson 3 Good Food, Good HealthUnit 1 Stay HealthyⅠ.用方框中所給詞的正確形式填空1.(人與社會·科學技術)(2023遼寧營口中考改編)ChatGPTcan make a plan much than we do.2.(2023河北滄州振華中學階段檢測)This kind of coat shouldbe made leather, for it feels soft and smooth.3.The book 12 units, from Unit 1 to Unit 12.基礎過關全練of, contain, quickly, bymore quicklyof contains 4.(新獨家原創)This robot is made Qi Yuchen and LiuXiaolei from Yangguang primary school in Beijing.byⅡ.閱讀表達(人與自我·健康生活)(2023山東聊城中考改編)閱讀下面短文,完成后面各項任務。Four rules for a healthy lifeThanks to better health care, most people are living healthierand longer lives. It's even thought that in the future more andmore people will celebrate their hundredth birthdays. Here arefour rules for a healthy life.1.Get off the sofa!Sure, it's comfortable to sit on the sofa and watch TV. But doc-tors say you should get off the sofa. To keep fit, you have towalk at least 10,000 steps every day. In the past, people's jobsrequired more physical effort. They often had to walk for milesevery day. Do you get the same amount of exercise today asthey did in the past 2.Eat healthy food!It's important to eat food that is fresh and natural, for example,fruit and vegetables. Fast food is not healthy. You should onlyhave it once in a while. Eating too much of the wrong food willharm your health.3.Don't worry. Be happy!Many people believe that happiness is important for our generalhealth. Sometimes it is not easy to be a teenager because of thedifficulties of school, exams or friendships. If you're worriedabout something, talk to your parents or your teacher.4.Say no to smoking!Yes, you knew I was going to say this! It's so important. Smok-ing is not cool. It is dangerous. It harms nearly every part ofyour body. Think about how your family and friends will feel,and think about what it will do to your health.5.從文中找出與下面句子意思相近的句子。If you eat too much of the wrong food, your health will beharmed. Eating too much of the wrong food will harm your health.6.回答問題:How many kinds of difficulties are mentioned in the part“3. Don't worry. Be happy!” 7.(新考法·代詞指代題)回答問題:What does the underlined word “It” in the last paragraphrefer to (指) Smoking.Three/3.解析 [語篇解讀] 本文是一篇說明文,詳細介紹了健康生活的“四原則”。5.由所給的句子中too much of the wrong food及will beharmed與原句中的Eating too much of the wrong food及willharm可知,兩句子意思相近。6.根據句中的“because of the difficulties of school, exams orfriendships”可知,困難來自三個方面。7.根據前文“Smoking is not cool.”可知,It指代的是smoking。(共12張PPT)Lesson 5 Jane's Lucky LifeUnit 1 Stay HealthyⅠ.用方框中所給詞匯的正確形式填空get married, or, be married, luck, watch1.(2024河北石家莊長安期中改編)Tom is the only child in hisfamily. He doesn't have brothers sisters.2.—I remember you several years ago.—Yes, I for 3 years.基礎過關全練orgot marriedhave been married3.(人與社會·體育賽事)The World Cup matches are very excit-ing. Many people enjoy them.4.(新獨家原創)Qin Zhihao is to have the chance to per-form on the stage.watchingluckyⅡ.任務型閱讀(新素材·敦煌女兒)(2023甘肅白銀中考改編)Fan Jinshi: Daughter of DunhuangThe Mogao Caves, which stand in Dunhuang, Gansu Province,are thousands of years old and were listed as a world culturalheritage (遺產) by UNESCO in 1987.Many people, including archaeologists (考古學家) and re-searchers, work hard to take care of the Mogao Caves and learnmore about them. Fan Jinshi is one of them.Fan was born on July 9, 1938. Her father was a graduate of Ts-inghua University and had a strong interest in Chinese classicalart and culture.Influenced by her father, Fan liked visiting museums when shewas in middle school. With the great love of Chinese culture,she studied archaeology at Peking University and graduated in1963. Then she started working at Dunhuang and has workedthere ever since. She spends almost 60 years taking care ofDunhuang, so people call her the “Daughter of Dunhuang”.On May 4, 2023, Fan Jinshi returned to Peking University andbrought back a 10 million RMB donation to set up the Fan Jin-shi Education Fund (基金) to support the research of DunhuangStudies at Peking University.Fan hopes the setting of the fund can help Dunhuang Studies atthe university, so it can raise cultural confidence and strength.閱讀短文,根據其內容完成以下任務。5.回答問題:Why do people call Fan Jinshi the “Daughter ofDunhuang” 6.列舉一條有關the Mogao Caves的事實性信息(fact)。(用英語列舉) Because she spends almost 60 years taking care of Dunhuang.The Mogao Caves stand in Dunhuang, Gansu Province.7.根據短文最后一段補全下面句子。Fan Jinshi hopes the fund will .help Dunhuang Studies at theuniversity8.(新考法·補充信息題)填寫以下信息卡中所缺的內容( 上填寫一詞)selfless解析 [語篇解讀] 本文主要講述了被譽為“敦煌的女兒”的樊錦詩為保護莫高窟所付出的努力和所做的貢獻。5.根據“She spends almost 60 years taking care of Dunhuang,so people call her the ‘Daughter of Dunhuang’.”可知答案。6.莫高窟位于甘肅敦煌,這是有關莫高窟的事實性信息。7.根據“Fan hopes the setting of the fund can help DunhuangStudies at the university”可知,樊錦詩希望基金的設立能對北大敦煌學的研究有所幫助。8.由第五段可知,樊錦詩捐出了1000萬元成立了教育基金,支持北京大學的敦煌學研究,由此可見她是無私的,故填self-less。(答案不唯一,合理即可)(共11張PPT)Lesson 4 Don't Smoke, Please!Unit 1 Stay HealthyⅠ.用方框中所給詞匯的正確形式填空1.(人與社會·文化自信)(2024河北石家莊橋西月考)China, one of the four great countries with ancient civilizations, isbest known for its great development in all fields over the years.2.(2023新疆中考改編)—What abilities should a dog trainer have —I think he should be responsible and never .基礎過關全練should, of, as, give up, fromasgive up3. (2022江蘇鎮江中考改編)—I don't care what Kate thinks.—Well, you . Her suggestions are of some value.4.(2023山東師大附中期中改編)The Great Wall is a symbol ofChina. It attracts millions travelers from all over theworld.5.(探教材·P8)Stay away cigarettes and you can live ahealthy life.shouldof fromⅡ.短文填空(人與自我·珍愛生命) 根據短文內容及首字母提示,補全空格處單詞,使短文完整、通順。Everyone knows that second-hand smoke is asdangerous as first-hand smoke. But have youh 6 of “third-hand” smoke Third-hand smoke means the pollution left onthe surfaces(表面)of things around, l 7 furniture or clothes. When someone smokes in a room, poisonousparticles (粒子) in tobacco (煙草) smoke land on the surfaces ofthe furniture or his clothes, even after the cigarette(香煙)has been put out. This can cause a great danger to your family, e 8 younger children.Babies have only just learned to walk. They are more likely tobe harmed by third-hand smoke. This is b 9 they are oftenclose to surfaces of things, such as floors, walls and furniturewhere tobacco particles remain. When they t 10 these sur-faces, they get their hands polluted.So, it is necessary and important to say n 11 to third-handsmoke. To achieve this, strict r 12 for forbidding (禁止)smoking inside homes should be carried out. If one of yourfamily members smokes, please make sure he smokes o 13 the house. Get him a special jacket and hat, so once he f 14 smoking, he will take them off before getting inside the house.Moreover, make sure that a smoker washes his hands and face,and changes his clothes before picking up the baby.Many times, you cannot see the smoke doing harm to yourchild, but it doesn't mean he or she is s 15 . Give up smok-ing, or if that is not possible, make sure that your loved ones arefar away from third-hand smoke.6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. heardlikeespeciallybecausetouchnorulesoutsidefinishessafe解析 [語篇解讀] 本文是一篇說明文,主要介紹了三手煙給人們帶來的危害以及防范三手煙的方法。6.考查動詞。根據語境可知此處表示“聽說”,需用固定結構hear of。根據前面的have可知,此處用現在完成時,故填heard。7.考查介詞。此處是在列舉實例,需用介詞like。8.考查副詞。根據語境可知,此處表示“尤其”,故填副詞especially。9.考查連詞。設空處后的“they are often close to surfaces ofthings, such as floors, walls and furniture where tobacco parti-cles remain”是原因,故填連詞because。10.考查動詞。句意:當他們觸摸這些表面時,他們的手就會受到污染。由句意可知填touch,意為“觸摸”。11.考查固定搭配。表示“對……說不”需用固定搭配sayno to...。故填no。12.考查名詞。根據語境可知此處表示“嚴格的規定”,故填rules。13.考查介詞。根據下文中的“before getting inside thehouse”可知,此處表示“在房子外面吸煙”,故填outside。14.考查謂語動詞。根據語境可知,此處表示“吸完煙”,主語為he,故填finishes。15.考查形容詞。根據前面的“you cannot see the smoke doingharm to your child”可知,孩子并不一定安全,此處需用形容詞safe,意為“安全的”。(共31張PPT)Lesson 6 Stay Away from the HospitalUnit 1 Stay HealthyⅠ.根據括號中的漢語意思完成句子1.(2023四川涼山州中考改編)The two books are both abouthistory. You can choose (任何一個) of them to read.2.Please (拿出)your dictionary from the schoolbag andlook up the new word.3.(人與自我·樂學善學)Our headmaster asks us to watch thenews every day (以便)we can find out what's going onaround the world.基礎過關全練eithertake outso that4.I have drunk (大量的)water. I am notthirsty now.5.(新獨家原創)Could you tell me when Jing Haipeng (返回)to the earth last year 6.You (應該)answer these questions at once.plenty of/a lot of/muchreturnedshouldⅡ.閱讀理解(新體裁·病假條)(2023四川眉山中考)St. Glory HospitalPatient's Name: Lucy JohnsonDate: May 16, 2023To whom it may concern,The patient above was examined, treated and allowed to leaveour hospital on May 15, 2023. It is my suggestion that sheshould take one day off from work on May 16, 2023. Drink-ing a lot of water, keeping a light diet and having a good sleepare also strongly suggested.Sincerely,Doctor Mark PalmerSt. Glory HospitalMark PalmerSt. Glory Hospital1236 S. Shelby St., Louisville, KY402037.Which day is probably Lucy's day off A.May 15, 2022. B.May 16, 2022.C.May 15, 2023. D.May 16, 2023.8.Which of the following suggestions is NOT mentioned A.To have a good sleep. B.To drink a lot of water.C.To keep a light diet. D.To take the medicine 3 times a day.9.(新考法·語篇類型題)What kind of writing is the text A.A sick leave note. B.A news report.C.A safety guide. D.A hospital ad.DDA解析 [語篇解讀] 本文是一張病假條?;颊哂?023年5月15日接受完檢查、得到治療并獲準出院,主治醫生給患者提出了一些建議。7.細節理解題。由“It is my suggestion that she should takeone day off from work on May 16, 2023.”可知,露西應該于2023年5月16日請假休息一天。故選D。8.細節理解題。由“Drinking a lot of water, keeping a lightdiet and having a good sleep are also strongly suggested.”可知,“一天吃三次藥”沒有提及,故選D。9.語篇類型題。通讀全文可知,本文是給患者開的病假條。故選A。Ⅲ.補全對話(思維品質·推斷思維)(2022黑龍江牡丹江、雞西地區朝鮮族中考改編)A:Hi, Lisa. You don't look well. (10) B:I have a stomachache.A:(11) B:I started to feel uncomfortable last night.A:Last night (12) What's the matter withyouWhen did you start to feel uncomfortableWhat did you eat yesterdayB:I ate hotpot(火鍋)with my best friend. After that, we atemuch delicious ice-cream.A:That's probably why. You shouldn't eat too much hot food orcold food.B:Yeah, you are right. Oh, I feel terrible now. (13) A:I think you should go to a doctor at once. I can go with you.B:(14) .A:You're welcome.Whatshould I doThank you very much/Thanks a lot能力提升全練Ⅰ.閱讀理解(2023四川宜賓中考改編,★★☆)For most of us, stress is a fact of life. But there are many usefulways to lower stress. Let's take a look.Sometimes it can be difficult to say exactly what we're feeling.When we feel uneasy or disappointed, we can put problems intowords. Keeping a diary is a good way to relax.If we get angry, music has a wonderful influence on our feel-ings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.When we get nervous or upset before a test, take a few deepbreaths.Enough sleep helps us keep clear minds. Without plenty of rest,it is hard to focus on our study or work.Actually, the most important way to lower stress is to have ahealthy lifestyle. Exercise is a key part of staying healthy andgood for both physical and mental health.1.How many ways can we use to lower stress A.4. B.5. C.6. D.7.2.What can we do if we feel disappointed A.We can go to bed.B.We can call our friends.C.We can walk in the playground.D.We can write down our problems.BD3.What can we choose to do if we feel sad or angry A.To listen to music. B.To study hard.C.To keep a diary. D.To read our favorite books.4.Which way can help us calm down before having a test A.Drawing pictures. B.Learning to swim.C.Taking deep breaths. D.Having enough sleep.AC5.What's the main idea of the passage A.It talks about our stress.B.It tells us how to exercise.C.It talks about our daily life.D.It tells us how to lower stress.D解析 [語篇解讀] 本文主要介紹了一些可以減輕壓力的有用的方法。1.細節理解題。根據文章內容可知,文章一共提到了五個方法。故選B。2.細節理解題。根據“When we feel uneasy or disappointed,we can put problems into words. Keeping a diary is a good wayto relax.”可知,當我們感到不安或失望時,我們可以把遇到的問題寫在日記里。故選D。3.細節理解題。根據“If we get angry, music has a wonderfulinfluence on our feelings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.”可知,當我們生氣或傷心時,可以聽音樂。故選A。4.細節理解題。根據“When we get nervous or upset before atest, take a few deep breaths.”可知考試之前,可以深呼吸。故選C。5.主旨大意題。根據“But there are many useful ways to low-er stress.”可知,本文主要介紹了一些可以減輕壓力的有用的方法。故選D。Ⅱ.短文填空(思維品質·評價思維)(2022四川遂寧中考改編,★★☆)根據語境,從方框中選擇恰當的單詞填空。millions of set up part especially howThe World Health Organization(WHO) was 6 in 1948. Inthe past 76 years, the WHO has greatly improved health condi-tions of the world, 7 in developing countries. It cures, pre-vents and controls serious diseases(疾病), and educates peopleabout 8 to protect their health. It has helped 9 people bytraining doctors and nurses, and by teaching parents how totake better care of their children. China is one of the first mem-bers. It offers help to the countries in need. So China has playedan important 10 in dealing with the health problems.6. 7. 8. 9. 10. set upespeciallyhowmillions ofpart解析 [語篇解讀] 本文是一篇說明文。主要介紹世界衛生組織的成立及其76年來所發揮的作用。6.句意:世界衛生組織(WHO)在1948年成立。結合語境和備選詞匯,可知空處是“成立”,set up符合句意。7.句意:在過去76年里,世界衛生組織大大改善了世界的健康狀況,尤其是發展中國家。especially符合語境。8.此處意為:教育人們如何來保護他們的健康。how符合語境,表示“如何”。9.根據空后的people和備選詞匯,可知用millions of來修飾people,表示“上百萬的人”。10.句意:因此,中國在處理健康問題方面發揮了重要的作用。play an important part意為“起重要作用”。素養探究全練閱讀理解(人與自我·健康生活)(2023浙江寧波中考) ①Have you ever thought about what's more important,looking fashionable or feeling comfortable You might havenoticed many people choosing style over comfort and someeven go to extremes(極端) to follow fashion. But we shouldremember: being fashionable isn't everything. It's more impor-tant to be healthy.②Some people believe that they need to be a certain size tolook good. So, they start extreme diets(節食) that are not goodfor their health. They might not eat meals or eat too little,which can make them feel sick. Is it a healthy way to live ③Also, many girls wear shoes with very high heels. Theymight think high heels make them look taller. But these shoescan actually hurt their feet and make it hard to walk comfort-ably, and it can increase risks of falls. Some even wear tight(緊的) clothes that influence blood circulation(循環), making ithard to breathe. Should we put fashion over comfort and physi-cal health ④Besides, some boys and girls spend a lot of time and moneychanging their hair color. The material they use is usuallyharmful to their health. To make their hair straight or curly,they also use tools that are hot enough to burn their hair. Butusing these tools too often or at very high temperatures canmake the hair dry or even burnt. Is it really worth it to risk ourhealth, spending so much time and money ⑤So, let's rethink what's really important. Is it fashion or is itour well-being Clothes or hairstyles don't tell us anythingabout a person's character. Instead of spending a lot of timechoosing clothes, we could use that time to do fun things withfriends. And instead of following extreme diets, let's eat proper-ly and exercise regularly. Remember, your worth is not decidedby your appearance, but by who you are as a person.1.Why do some people go on extreme diets according to thepassage A.Because the diets are healthy.B.Because they just want to look good.C.Because they want to save time.D.Because they want to save money.B2.(新考法·寫作手法題)What is the writer's purpose of using aquestion in each paragraph A.To ask for help from readers.B.To tell how to spend time and money.C.To describe the latest fashion.D.To lead readers to think about the topic.D3.(新考法·詞義猜測題)What does the underlined word “well-being” in Paragraph 5 mean A.Growth. B.Health. C.Warmth. D.Wealth.4.(新考法·文章結構題)Which of the following best shows thestructure of the passage A. B. C. D. BA解析 [語篇解讀] 本文是一篇議論文。文章主要介紹了當今人們為了追求時尚而過一種不健康的生活,強調健康的生活才是最重要的。1.細節理解題。根據文章第二段的第一句、第二句可知,因為他們想看起來好看,故選B。2.寫作手法題。根據文章第一段的最后一句“It's more im-portant to be healthy.”以及每一段的問題可知,作者提出這些問題是為了讓讀者思考“健康才是更重要的”這個主題,故選D。3.詞義猜測題。根據文章第二段的最后一句、文章第三段的最后一句及文章第四段的最后一句可知,作者提出的每個觀點都是圍繞“健康”和“時尚”的,所以畫線單詞與health同義,故選B。4.文章結構題。通讀全文可知,第一段引出本文的主題,第二段到第四段從三個方面介紹了人們為了追求時尚而導致的一些不健康生活方式,第五段是總結,故選A。(共16張PPT)Lesson 1 What's Wrong, Danny Unit 1 Stay HealthyⅠ.用方框中所給詞或短語的正確形式填空1.(思維品質·評價思維)(2024河北石家莊四十中期中改編)The dress is made of silk, and it so soft.2.(2024河北秦皇島海港期中改編)—Mrs. Robinson, I'mafraid I can't complete the project today.—You finish it today. It's fine if you hand it intomorrow.基礎過關全練or, feel, can, needn't, and, get dressedfeelsneedn't3.(2024甘肅白銀八中月考改編)—Help your brother ,Anne.—OK, but where are his sweater and trousers 4.—Hurry up, dear! we won't catch the train.—Don't worry! Time is still enough we can make it.5.(2023河北中考改編)If we find a better way, we'll fin-ish the job faster.get dressedOrandcanⅡ.閱讀理解A(人與自我·健康生活)(2023浙江寧波中考改編)Dear Doctor,I am a sixteen-year-old student and I've been experiencing lotsof back pain and headaches lately. I'm unsure about thecause. Like some of my friends, I spend my evenings playingcomputer games and surfing the Internet. What's more, I carrya heavy schoolbag to school daily. These health problems arestarting to worry me. What can I do AdamDear Adam,I'm unable to tell you exactly what's wrong,but I can offer some advice. First of all, don't spend too muchtime on your computer. Also, you get headaches from lookingat computer screens for a long time. If you sit on a chair forlong, it can make your back sore too. As for your schoolbag, it's important to manage its weight. If possible, leave somebooks or materials at school.I hope my advice is helpful. Anyway, I strongly recommend(推薦)you to visit a local doctor for that.Dr. Know6.How does Adam probably feel about his situation A.Angry. B.Excited. C.Happy. D.Worried.7.Which is Dr. Know's advice for Adam A.To see a local doctor. B.To leave all books at school.C.To take some medicine. D.To stop using his computer.8.(新考法·文章出處題)In which section of a newspaper may thispassage appear A.Science Study B.Sports NewsC.Teenagers' Life D.Travel StoriesDAC解析 [語篇解讀] 本文是一篇應用文,介紹了兩封信的內容:一名學生Adam寫給Dr. Know的求助信,以及Dr. Know的回信。6.推理判斷題。根據求助信的第一句和倒數第二句可知Adam遇到了很多健康問題,可推知他是很擔憂的。故選D。7.細節理解題。根據回信的最后一段的內容“I hope my ad-vice is helpful. Anyway, I strongly recommend you to visit alocal doctor for that.”可知Dr. Know建議Adam去看當地的醫生。故選A。8.文章出處題。本文介紹了兩封信的內容:一名學生Adam寫給Dr.Know的求助信,以及Dr. Know的回信,應該可以在報紙上的“青少年的生活”版塊看到這篇文章。故選C。B(2022河南中考改編)Doctors say that many students are spending too much time infront of screens, especially during online classes. The followingmight be of some help to you.THE 20-20-20 RULEThis rule suggests looking at something at least 20 feet awayfor 20 seconds after 20 minutes of work on the screen. You canthen continue working painlessly.·Studies show that people often blink (眨眼睛) less when look-ing at a screen. Keep your eyes wet by blinking often or usingeye drops.·Sit up straight about an arm's length (長度) away from thescreen. Make sure you're looking down at your screen. Stand upand exercise often to avoid neck and shoulder pain.·What about blue light blocking glasses (防藍光眼鏡) They may look cool, but research shows that blue lightisn't the biggest cause of eye tiredness. So ask doctorsabout computer glasses before putting them on.9. Who is the text written for A.Parents. B.Students. C.Doctors. D.Patients.10. What are the key words in the 20-20-20 rule A.20 minutes, 20 feet, 20 times.B.20 seconds, 20 times, 20 feet.C.20 feet, 20 seconds, 20 minutes.D.20 times, 20 minutes, 20 seconds.BC11.(新考法·圖片理解題)Which of the following best explainsthe meaning of the underlined sentence A BC DD12. What is the text mainly about A.The reasons for eye tiredness.B.The influence of online classes.C.The importance of computer glasses.D.The suggestions about eye protection.13. In which part of a magazine can you read the text A.Health. B.Sports. C.Culture. D.Travel.DA解析 [語篇解讀] 本文是一篇應用文,主要介紹了學生保護眼睛的幾種方法。9.細節理解題。由第一段可推知,本文是一篇關于學生如何保護眼睛的文章,故選B。10.細節理解題。由第二段第二句可知,20-20-20規則是指:在屏幕上工作20分鐘后,觀察至少20英尺以外的東西20秒鐘,故選C。11.細節理解題。畫線句意為“身體坐直,離屏幕大約一臂遠?!庇纱送浦?D項符合句意。12.主旨大意題。本文主要介紹了學生保護眼睛的方法,D項“關于眼睛保護的建議”符合文意。13.推理判斷題。本文與眼睛健康有關,由此可推知在雜志的健康欄目可閱讀到本文,故選A。(共10張PPT)Lesson 2 A Visit to the DentistUnit 1 Stay HealthyⅠ.用括號中所給詞的正確形式或根據漢語提示完成句子1.(人與社會·文化自信)(2023云南中考改編)China is one of (old) countries in the world. We are all proud of it.2.(2022甘肅天水中考改編)He offered her a trip to Australiabut she (拒絕)him.3.(新獨家原創)The movie The Wandering Earth II is so inter-esting that many people want (see) it.基礎過關全練refusedthe oldestto see4.Mary can't leave her little son at home. She has no choice but (take) him with her.to takeⅡ.根據漢語意思完成句子,每空一詞5.我一點也不喜歡那個電視節目。I don‘t like the TV program .6.不要總是對你的朋友說不。Don’t always your friends.7.除了保持沉默,我們別無選擇。We to keep silent.8.在回家的路上,我遇到了我的一位同班同學。I met one of my classmates home.at allsay no tohave no choice buton my wayⅢ.短文填空(語言能力·理解能力)(2023黑龍江齊齊哈爾中考)根據首字母或所給詞的適當形式填空, 使文章語義通順。Do you know China's Teeth Care Day It falls on 9.S 20th every year. It began in 1989. Its aim is to take good care of10. (people) teeth.There are thirty-eight students in Wang Bin's class, and elevenof 11. (they) have tooth problems which bring them a lotof trouble.eptemberpeople'sthemMao Kang said, “I had three bad teeth. Each tooth 12.c me four hundred yuan, and I had to see the dentist fivetimes.”Liu Jian said, “Something is wrong with my front teeth. I don't like to open my mouth. My classmates say my teeth look likean old woman's. I'm sad to hear that. And I can't speak 13. (clear) now.”Do you have good teeth, my friend If you want to take care ofyour teeth, please follow the 14.f suggestions below:ostclearlyive◆Brush your teeth at 15. (little) once a day. If you can,brush them after every meal.◆Brush all your teeth, and do not just brush the front 16.o .◆Brush your teeth slowly and carefully. Spend four minutes ormore each time.◆Do not use your teeth 17.a tools to open bottles. It'svery easy to hurt your teeth to do such jobs.◆Eating and drinking are also important to your teeth. Eat lotsof fruits and vegetables and drink water. Try not 18. (drink) Coke or other drinks.least nessto drink解析 [語篇解讀] 本文是一篇說明文。闡述了愛護牙齒的重要性并提出了保護牙齒的建議。9.考查名詞。由首句提及的“愛牙日”及首字母可知,時間是九月,故填September。10.考查名詞所有格。空格后面是名詞,此處用people的所有格形式。11.考查代詞。of 后面接代詞賓格。12.考查動詞。本句使用句式sth. costs sb.+金錢。由and I had可知用過去時態,故填cost。13.考查副詞。副詞clearly修飾謂語動詞speak。14.考查數詞。根據后面提到的五條建議可知答案。15.考查短語搭配。at least至少。16.考查代詞。代詞ones指代“牙齒”。17.考查介詞。句意:不要用你的牙作為工具開瓶子。介詞as此處意為“作為”。18.考查不定式。try (not) to do sth.意為“盡力(不)去做某事”。 展開更多...... 收起↑ 資源列表 01-Lesson 1 What's Wrong, Danny?.pptx 02-Lesson 2 A Visit to the Dentist.pptx 03-Lesson 3 Good Food, Good Health.pptx 04-Lesson 4 Don't Smoke, Please!.pptx 05-Lesson 5 Jane's Lucky Life.pptx 06-Lesson 6 Stay Away from the Hospital.pptx 07-Unit 1·素養綜合檢測.pptx 縮略圖、資源來源于二一教育資源庫