中文字幕精品无码一区二区,成全视频在线播放观看方法,大伊人青草狠狠久久,亚洲一区影音先锋色资源

冀教版九年級下冊Unit 9 Communication習(xí)題課件(打包6份)

資源下載
  1. 二一教育資源

冀教版九年級下冊Unit 9 Communication習(xí)題課件(打包6份)

資源簡介

(共12張PPT)
Lesson 51 What Could Be Wrong
Unit 9 Communication
Ⅰ.用括號中所給漢語或單詞的適當(dāng)形式填空
1.(人與社會·公共秩序)(2023四川廣安中考)People are not
  (允許) to talk loudly when they are in the library.
2.(思維品質(zhì)·評價思維)Your handwriting is too bad to read. I
can hardly      (弄清楚)what exactly you are trying to say.
3.I don't like milk,but she made me    (drink) it.
4.I     (ask) the teacher for help if you can't solve the
problem.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
allowed
figure out
drink
will ask
5.We       (not see) each other ever since we graduated
from college.
6.I tried            (work) it out in this way.
7.Give your friend some time    (cool) down.
haven't seen
to work/working
to cool
Ⅱ.語法填空
(人與自我·信用維護)(2022浙江麗水中考)
閱讀下面短文,在空白處填入一個適當(dāng)?shù)脑~,或填入括號中所
給單詞的正確形式。
Lance almost ran home after school. His older brother Nathan
had promised to take 8 (he)to the new skate park today.
Lance was so excited  9 he got everything ready when
Nathan got home. “Who's that ” Nathan  10 (ask), point-
ing out the window. Lance looked out and found his friend Ha-
ley waiting  11 (quiet)in front of the mailbox. “What is she
doing here ” Lance thought  12 a while and remembered
that he promised Haley he would work on their science project
today, before Nathan's promise. Skating with Nathan was cer-
tainly a  13 (good)offer than working on the project. He
could learn some new  14 (skill)with the help of Nathan. It
would be  15 exciting experience. But if he canceled on
Haley, he could imagine how disappointed she would be. Lance
decided to work on the project  16 Haley and told Nathan
everything. “Good for you,” his brother said. “And ask Ha-
ley if she wants  17 (go)to the skate park after you two fin-
ish the project.” Lance couldn't believe his ears, “Really
You'd take us ” “Of course, I promised,” Nathan nodded.
“And a promise is a promise.”
8.   9.   10.    11.    12.  
13.   14.   15.   16.   17.  
him
that
asked
quietly
for
better
skills
an
with
to go
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。主要講述了一個有關(guān)
“承諾是金”的小故事。
8.此處動詞take后面需用代詞的賓格,故填寫him。
9.考查固定句型。so...that...意為“如此……以至于……”,
為固定用法。
10.短文描述的是發(fā)生在過去的事,故此處用asked。
11.此處為副詞quietly修飾動名詞waiting。
12.表示“一會兒”常用for a while。
13.根據(jù)后面的than可知此處需用形容詞的比較級。
14.根據(jù)前面的some可知此處要用復(fù)數(shù)形式skills。
15.句意:這將是一次令人激動的經(jīng)歷。此處表泛指,且excit-
ing是以元音音素開頭的單詞,故用不定冠詞an。
16. 此處表達“和某人一起”需用介詞with。
17.考查動詞不定式。want to do sth.意為“想要做某事”。
Ⅲ.補全對話
(2024湖南長沙一中期末)
根據(jù)下面的對話情景,在每個空白處填上一個適當(dāng)?shù)木渥?使
對話的意思連貫、完整。
A:Oh no! My phone just died.18.   
   

B:Of course! Here you are.
May/Can/Could I use your phone/yours; Could/Would you please lend me your phone/
yours
A:19.                              
                    ! It'll only be a minute.
(Some minutes later.)
A:A lot of thanks again. I was calling my mom.20.  
.
B:Great! I hear your mom is really nice.
A:Yes, she really is. But my mom is talkative. She talks to
everybody, even people who she doesn't know.
Thanks/Many thanks/A lot of thanks/Lots of thanks/...;
Thank you so/very much;Thanks a lot
She is coming later;She invites you to have dinner together;
I told her I would be back soon
B:Wow! That's interesting. OK. 21.          


A:My dad is very funny. But I don't think he knows he's very
funny.
B:22.   
    .
Sounds like a nice family.
A:Yeah. I think so too.
What about your dad/
father;What's your dad/father like;Can you tell me something about your dad/father
Then he must be very interesting;I like him;That's interesting/cool/OK/...;He is really funny(共31張PPT)
Lesson 54 How Embarrassing!
Unit 9 Communication
Ⅰ.根據(jù)漢語意思完成句子,每空一詞
1.母親節(jié)每年一次提醒我們要對母親感恩。
Mother's Day      us once a year to be thankful to mothers.
2.(思維品質(zhì)·比較思維)對那件窘迫的事情我感到很尷尬。
I felt        about the         thing.
3.你收到來自你筆友的信了嗎
Have you          your pen pal
基礎(chǔ)過關(guān)全練
reminds
embarrassed
embarrassing
heard from
Ⅱ.閱讀理解
(2023湖北隨州中考)
Pyramid Surprise
Linda and I were born only a few days apart, so every year we
plan a birthday party together. This year, our birthday theme
(主題) was “Discover the Pyramids”.
“What about inviting Mary ” Linda asked.
Mary was lonely, and hadn't made many friends, but
she was better at math than anyone else in class.
“Hmm, she wears the same old trousers every day.
How could she even afford a party dress ”
After school the next day, Linda handed me a box. “What's
that ” I asked.
“My birthday gift from my aunt. I thought it would be nice to
give this to Mary,” Linda said.
I opened the box. Inside was a gift certificate (禮券) for our fa-
vorite clothes store.
“Wow,” I gasped. We both knew how many cute clothes that
would buy.
“So, are we going to just hand it to her ”
“How embarrassing that would be!” Linda answered.
She was right. Mary would be totally embarrassed if we gave
her money for clothes.
“What if we ask our teacher...”
“Wait a second. I have an idea,” Linda said.
“What What ”
“I'm not going to tell you!”
On the day of our party, Mary arrived, with—no surprise—the
very old brown trousers.
We sang, danced and ate biscuits. “And now for the big prize
game,” Linda said. Big prize My mouth dropped open. This
was not in the plan.
“The big prize game is like this:Tom and Sam were building
pyramids... If their pyramids had to be 60 feet high, who would
finish first ”
A math game. Of course! Linda winked(眨眼示意) at me. No
one was surprised when Mary came up with the answer before
anyone else and walked off with the box.
The next week, Mary wore a new pair of trousers, and even a
new dress. The whole time she had a big smile on her face.
And so did we.
4.Whose birthday party was it
A.Mary's. B.Linda and the writer's.
C.Linda's aunt's. D.Tom and Sam's
5.How did Linda try to help Mary
A.By giving her the gift directly.
B.By asking the teacher for help.
C.By setting up a big prize game.
D.By inviting her to the clothes store.
B
C
6.What can we learn from the passage
A.No one needs help.
B.Math skills lead to success in life.
C.A good friend is like a mirror.
D.Helping others also makes us happy.
D
解析
[語篇解讀] 本文主要是講述Linda設(shè)置了一個大獎游戲巧
妙地把禮券送給Mary的故事。
4.細節(jié)理解題。根據(jù)“Linda and I were born only a few days
apart, so every year we plan a birthday party together.”可知,
這是Linda和作者的生日派對,故選B。
5.細節(jié)理解題。根據(jù)“‘And now for the big prize game,’
Linda said.”可知,Linda通過設(shè)置了一個大獎游戲來幫助
Mary,故選C。
6.推理判斷題。根據(jù)“The whole time she had a big smile on
her face.” “And so did we.”可知,看到Mary開心,我們也很
開心,說明幫助別人會使我們開心,故選D。
閱讀理解
(人與社會·團隊精神)(2023山東日照中考,★★★)
Once there was a manager who had a team of around 40 hard-
working members. Everything seemed perfect except for one
thing:the group had a hard time communicating and sharing in-
formation with each other.
Then one day, the manager had an idea. He decided to take his
group on a team outing and personally prepared games of 3 rounds.
能力提升全練
During the first round, the manager told everyone to blow a bal-
loon and write their names without popping(弄破)it. And soon
the team members did it successfully.
After that, the leader told them to wait outside for the next
round. When they were asked to enter the room again, the
members saw many more balloons without names all around
the room.
The manager told his team to search for the balloon that be-
longed to them. The first three persons to bring him the balloon
would win, while those who popped the balloon would be out
of the game.
15 minutes had already passed and not a single one was able to
identify(確認)his balloon, and that's why the manager decided
to go on to the third round instead. For the third round, the
manager told his young group to pick any balloons from the
room and give it to the person whose name was on it.
Within a couple of minutes, everyone had his balloon with his
own name. The manager went on to tell his members how they
were not able to search for their balloons in the second round
because everyone was fixing too much attention on his owntar-
get. However, in just a short time, they were able to do the third
round because of the power of teamwork and sharing with each
other.
1.What were the team asked to do in the first round
A.To share their information.
B.To identify their own balloons.
C.To give the balloons to the manager.
D.To blow the balloons and write their names.
D
2.Why did the team fail in the second round
A.Some of them popped the balloons.
B.Each focused on his own balloon.
C.Only three of them found the balloons.
D.None of the balloons had names on them.
3.What does the underlined word “target” mean
A.interest  B.goal  C.direction  D.choice
B
B
4.What's the manager's purpose in preparing the games
A.To find out the most talented members.
B.To free the team from the stress in their work.
C.To remind the team of the importance of teamwork.
D.To encourage the team members to work harder.
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文,主要講述了經(jīng)理通過組織
一個游戲以使員工團結(jié)的故事。
1.細節(jié)理解題。根據(jù)文中 “During the first round, the man-
ager told everyone to blow a balloon and write their names
without popping it.”可知D項正確。
2.根據(jù)文中 “how they were not able to search for their bal-
loons in the second round because everyone was fixing too
much attention on his own target”可知在第二輪游戲中由于
每個人都太過關(guān)注自己的目標(biāo),所以找不到屬于自己的氣球,
故選B。
3.詞義猜測題。通讀語篇可知游戲的規(guī)則是找到寫有自己
名字的氣球,即自己的目標(biāo),故選B。
4.推理判斷題。根據(jù)文中 “Everything seemed perfect except
for one thing:the group had a hard time...”可知經(jīng)理準(zhǔn)備這
個游戲是因為團隊成員無法彼此交流和分享信息,由此推斷
經(jīng)理想通過這個游戲團結(jié)自己的員工。故選C。
閱讀理解
(新素材·道德教育和性格塑造)(2022福建中考)
Success is often considered to be the opposite of failure. To
teenagers, it is the achievement of a goal or completion of
something they really need,such as good grades and the ability
to get along well with their classmates. Some schools used to
agree with most parents who measured(判定) the success of
their children according to grades,but now they pay special at-
素養(yǎng)探究全練
tention to moral(道德的) education and character-building to
make sure teenagers achieve success in building human rela-
tionships.
Schools give chances to students to discover their hidden ability
so that they can enjoy some form of success. For example,
those good at speaking skills are advised to take part in speech
competitions while those interested in arts are expected to per-
form in front of their classmates.Teenagers also get the pleasure
of success when they join their favorite clubs.
Teenagers are often told that success is not easy to achieve and
that success lies in hard work.Great efforts have to be put into
project work. Doing things much later than planned should be
avoided as this will lead to a mountain of work which finally
makes them nervous. Another good quality (品質(zhì)) is a sense of
responsibility which makes them remember that a task has to be
completed.
Sticking to moral values is the key to success too. Honest
teenagers will win the trust of friends leading to good relation-
ships. Self-motivation (自我激勵) is another quality to be de-
veloped, for self-motivated teenagers will have the strong will
and drive to perform a task and finally get to enjoy a sense of
achievement.
1.What does the underlined word “they” in Paragraph 1 refer
to(指代)
A.Their classmates. B.Some schools.
C.Most parents. D.Their children.
B
2.Why are students given chances to take part in activities
A.To get good grades.
B.To improve speaking ability.
C.To express their love for arts.
D.To get the pleasure of success.
D
3.What can we learn from Paragraph 3
A.Project work makes teenagers nervous.
B.Good qualities will lead to a happy life.
C.Teenagers are advised to complete tasks in time.
D.Taking responsibility will make work much easier.
4.What is important for making students strong-minded
A.Honesty.    B.Self-motivation.
C.Communication.  D.Friends' trust.
C
B
5.What can be the best title for the text
A.The Value of Moral Education
B.The Key to Discovering Hidden Ability
C.The Meaning of Success to Teenagers
D.The Way to Communicate with Others
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文。主要介紹了現(xiàn)今老師和
學(xué)校更加關(guān)注道德教育和性格塑造,以確保青少年在建立人
際關(guān)系方面取得成功。
1.代詞指代題。由第一段可知,一些學(xué)校過去同意大多數(shù)家
長用成績來衡量孩子的成功,但現(xiàn)在他們特別重視道德教育
和性格塑造,所以they指代前文提到的Some schools,故選B。
2.細節(jié)理解題。根據(jù)第二段中“Teenagers also get the plea-
sure of success when they join their favorite clubs”可知,參加
活動是為了獲得成功的樂趣,故選D。
3.推理判斷題。根據(jù)第三段中“Another good quality is a
sense of responsibility which makes them remember that a task
has to be completed”可知,如果孩子們有責(zé)任感,這會讓他們
記得要按時完成任務(wù),故選C。
4.細節(jié)理解題。根據(jù)最后一段中“Self-motivation is another
quality to be developed, for self-motivated...a sense of
achievement”可知,自我激勵的青少年會有堅強的意志,
故選B。
5.標(biāo)題歸納題。通讀全文可知,本文圍繞“success成功”這
一個詞展開描述,介紹了成功對于孩子們的意義,以及成功的
關(guān)鍵,故選C。(共11張PPT)
Lesson 52 The Power of a Smile
Unit 9 Communication
Ⅰ.根據(jù)漢語意思完成句子,每空一詞
1.突然,她注意到一只小狗向她跑來。
Suddenly,she noticed a little dog        her.
2.人們聚集在事故現(xiàn)場。
People       at the scene of the        .
3.我們目睹了暴風(fēng)雨的力量。
We have seen          the storm.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
running
towards
gathered
accident
the
power
of
Ⅱ.任務(wù)型閱讀
(人與自我·自我管理)(2023重慶中考B卷)
閱讀下文并回答問題。
I was reading when my little brother rushed into my room. “I
made paper airplanes, David! Aren't they cool ” Tex shouted,
sending his plane directly into my head.
I was a bit angry. “Excuse me, can I have a little peace and
quiet so I can read ” In fact, I was upset about the exam
which I failed yesterday.
“Ooh! I want to read!” said Tex. “Can you read your book
out loud ”
“I don't want to read aloud,” I said more angrily.
“Are you in a bad mood(情緒) ” Tex asked.
“Tex, just leave me alone!” I got up, making my way to-
wards the living room.
“What's up, David ” asked my father.
“I'm in a terrible mood!” I said.
“I like organizing things when I'm in a bad mood,” said my
dad.
“I like cleaning up when I need a change in the mood,” said
my mom.
I knew everybody was trying to help make me feel better, but I
felt even worse.
Just then, my friend Ollie stopped by. “Check out my new
soccer ball.”
I stepped outside and said, “I'm too busy being in the world's
worst mood to do anything at all.”
“When I am in a bad mood, I move,” said Ollie. He kicked
the ball far. “We ran and ran to catch it until it was finally
stopped by a tree. That's when we saw a cute squirrel(松鼠)
catch snacks from a bird feeder.”
“Whoa!” said Ollie. “I never knew squirrels could hang up-
side down like that.”
“Sure,” I giggled(咯咯地笑).
“Hey!” said Ollie. “That noise you just made sounded a lot
like a laugh.”
I smiled. “Possibly.”
“Of course, you do. Catch!” said Ollie. He threw the ball at
me.
4.Did David fail the exam
                        
5.How did David feel when his parents tried to help
                        
Yes, he did.
He felt even worse.
6.What does the advice from Father, Mother and Ollie have in
common(共有的)
                        
7.(新考法·開放性試題)Do you think the way that helped
David is useful to you Explain.
                        
                        
They all advise David to get moving and do something.
I think it is useful to me.Because doing something else will
distract me and get rid of the bad mood.
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。講述了作者因為沒從考
試失利的消極情緒中走出來,所以討厭弟弟對他的“打
擾”。父母的好心建議使他的感覺更糟糕。朋友奧利陪他
出去玩使心情變好的故事。
4.由第二段最后一句“In fact, I was upset about the exam
which I failed yesterday.”可知,戴維考試失利了。
5.由文中“I knew everybody was trying to help make me feel
better, but I felt even worse.”可知戴維感覺更生氣了。
6.根據(jù)“I like organizing things when I'm in a bad mood” “I
like cleaning up when I need a change in the mood”和
“When I am in a bad mood, I move”可知,三人都建議他動
起來,做些事。
7.本題屬于開放性試題,言之有理即可。(共12張PPT)
Lesson 53 Working in Groups
Unit 9 Communication
Ⅰ.用by, in, with填空
1.(人與自我·時間管理)(2024河北滄州期末改編)—How do
you relax in your free time
—   doing sports and listening to music.
2.(思維品質(zhì)·比較思維)(2024河北石家莊期末改編)My cousin
Lisa is going to get married to John on New Year's Day. They'
re both    their twenties.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
By
in
3.(2023山東濱州中考改編)—I'm thirsty. I'd like a glass of or-
ange juice. What about you, Betty
—I prefer a cup of tea    nothing in it.
with
Ⅱ.根據(jù)句意及首字母提示完成單詞
4.F    , they all passed the exam. How happy they were!
5.The teacher got angry because lots of students were a  
from class.
6.She is very kind. She is always ready to help the people in
t     .
7.I won't tell you anything about it because I must keep the
s   for my friend.
inally
bsent
rouble
ecret
8.He is too busy to go to the teachers' office, so let me go
i  .
nstead
Ⅲ.用所給詞的適當(dāng)形式填空
9.My brother is the     (lead) of the football team.
10.The girl    (name) Mary is my teacher's sister.
11.I am considering     (go) out to meet my uncle at the
station.
12.(新獨家原創(chuàng))I haven't seen my friend Xiaoshun for a long
time. I'm looking forward to     (have) a video call with
him.
leader
named
going
having
Ⅳ.短文填空
(2023江蘇蘇州中考改編)
認真閱讀下面短文,從方框中選擇適當(dāng)?shù)膯卧~或短語,并在橫
線上填入其正確形式。每個單詞或短語僅用一次。
in front of;move;member;happy;complete
The Shenzhou XV mission(飛行任務(wù)) crew(乘組) returned to
Earth on June 4 after a six-month mission. The crew 13
are Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu.
After everything was ready, the astronauts were carried out of
the capsule(太空艙) one by one and placed on chairs 14
the capsule. Then, the astronauts shared their feelings and
thoughts with a reporter from CCTV in a live program.
Fei said,“We have 15 our tasks before returning safely to
Earth. We are all in good condition.” Deng said, “I expected
the chance to fly into space for twenty-five years. It was the
16 moment of my life to know that I could be in the mis-
sion.” Zhang said, “We will go back to training as soon as
possible. We will always be ready to return to space.”
After the interview, the astronauts were 17 away for health
checks.
13.   14.   15.    16.   
17.  
members
in front of
completed
happiest
moved
解析
[語篇解讀] 本文介紹了神舟15號機組人員返回地球的情況。
13.根據(jù)“The crew...are Fei Junlong, Deng Qingming and
Zhang Lu.”可知此處指神舟15號的機組人員,應(yīng)用member
“成員”的復(fù)數(shù)形式。
14.根據(jù)“placed on chairs...the capsule”可知是位置關(guān)系,結(jié)
合選項可知in front of“在……前面”符合語境。
15.根據(jù)“our tasks”可知此處指完成任務(wù),應(yīng)用complete
“完成”,結(jié)合“have”可知本句是現(xiàn)在完成時,故填com-
pleted。
16.根據(jù)“the...moment”可知此空應(yīng)填形容詞最高級,結(jié)合
備選詞可知happy的最高級happiest符合語境。
17.根據(jù)“After the interview, the astronauts were...away for
health checks.”可知宇航員們被轉(zhuǎn)移到其他地方進行健康
檢查,應(yīng)用被動語態(tài),故填moved。(共20張PPT)
Lesson 49 Get Along with Others
Unit 9 Communication
Ⅰ.用方框中所給短語的正確形式填空
be likely to, have fun, get along well with
基礎(chǔ)過關(guān)全練
1.(語言能力·理解能力)(2024河北石家莊二中月考改編)The
children        playing on the playground just now.
2.(新獨家原創(chuàng))Ms. Gao is very kind and helpful. She always
              her friends.
had fun
gets along well with
3.(思維品質(zhì)·推斷思維)Look!Dark clouds are gathering. It
  rain soon.
is likely to
Ⅱ.閱讀理解
(2022湖北十堰中考)
There is no doubt that technology has had a big influence on
our lives. People from all around the world can now talk to
each other almost at once on mobile phones and the Internet.
People can easily solve their problems with the help of comput-
ers and the World Wide Web. With this technology, it seems
that the world is more connected now than ever before. Even
so, there have been worries about technology making people
feel lonely and disconnected from others around them.
So does this mean that technology makes us lonely
In my opinion, it is hard to say Yes or No.
It's true that humans need communication with each other. If
we depend on technology too much to communicate, this can
badly impact our mental (心理的) health. For me, technology is
a tool. And just like any other kind of tool—like scissors, a
pencil or a ruler, for example, it depends on how we use it: in a
right way or in a right place. Take social media (社交媒體) as
an example. If you only use it to compare yourself with others,
you might feel sad and lonely. But if you use it as a tool to con-
nect with friends and family or to start a new community to talk
about your hobbies and interests, the loneliness will turn into
love and friendship.
When you feel lonely after staring at your computer screen all
day, maybe you can use that technology to reach out to a reli-
able (可靠的) friend and invite him or her out for lunch or a
coffee.
4.According to the writer, technology is    .
A.a tool
B.an influence
C.a pair of scissors
D.a way of communication
5.What's the meaning of the underlined word “impact” in
Paragraph 4
A.幫助  B.促進  C.影響  D.進入
A
C
6.According to the passage, if people use technology too much,
people may    .
A.sleep less    B.live longer
C.feel lonely    D.get more jobs
7.When we use technology to    others, we can find love
and friendship.
A.argue with    B.compete with
C.connect with    D.compare with
C
C
8.What's the main idea of the passage
A.Social media is important for us.
B.Technology can be good and bad for us.
C.People need to communicate with each other.
D.Computers and the Internet help us with our work.
B
解析
[語篇解讀] 本文主要就科學(xué)技術(shù)是否會使我們感到孤獨
進行了論述。
4.細節(jié)理解題。根據(jù)第四段中“For me, technology is a
tool.”可知對作者來說,科學(xué)技術(shù)是一種工具,故選A。
5.詞義猜測題。由第四段中“Take social media (社交媒體)
as an example. If you only use it to compare yourself with oth-
ers, you might feel sad and lonely.”可知過于依賴科學(xué)技術(shù)
來交流,會嚴重影響我們的心理健康,畫線單詞意為“影
響”。
6.細節(jié)理解題。由最后一段中“When you feel lonely after
staring at your computer screen all day”可推知過多使用科學(xué)
技術(shù),會讓人們感覺孤獨。故選C。
7.細節(jié)理解題。根據(jù)第四段中“But if you use it as a tool to
connect with friends and family or to start a new community to
talk about your hobbies and interests, the loneliness will turn
into love and friendship.”可知當(dāng)我們使用科學(xué)技術(shù)與他人
聯(lián)系時,我們能找到愛和友誼。故選C。
8.主旨大意題。本文主要介紹了科學(xué)技術(shù)對我們的好處和
過多使用科學(xué)技術(shù)溝通讓人們感覺孤獨,與周圍人失去聯(lián)
系。可見科學(xué)技術(shù)對我們既有優(yōu)勢也有弊端。故選B。
Ⅲ.閱讀補全
(新題型·閱讀補全)(2023湖北隨州中考)
閱讀下面短文,從短文后的五個選項中選出能填入空白處的
最佳選項,每個選項只能用一次。
Now there is a family problem. 9 In fact, we are probably
15 or 16 years old. In their eyes, we are always little ones and
often do wrong things. For example, when we need to stay at
home alone, they always worry about us and our life without
them.
B
Most parents always think that they have offered the best things
to make their children live in a comfortable world. They buy
their children pretty clothes, cool shoes and expensive school
things. They think that they have done everything that they can
do for their dear children. 10
But why still can't we understand our parents Does it mean
that we still want more material things No. Actually, what we
want is a true family. 11 I think it means a place where we
can hide ourselves from the cold world outside. From here, we
E
A
can get warmth, we can get consolation (安慰), and we can get
happiness. And one important thing is that we will become
stronger and more confident in the outside world because we
know that we have a true family.
12 I think that parents should sit down to talk with their
children to let them know that they have a happy family, so the
children and their parents can understand each other better and
better. 13 That's what we really need from our parents.
A.What does a true family mean
D
C
B.Nearly every parent says that we never grow up.
C.Then, parents will not treat their children as little ones.
D.Not everything can be transmitted (傳達) through materials.
E.In return (作為回報), they only want their children to get
good results in the exams.
解析
[語篇解讀] 本文主要講述了家庭關(guān)系中父母和孩子之間
相互不理解的問題,建議雙方坐下來認真溝通,相互理解。
9.根據(jù)“In their eyes, we are always little ones and often do
wrong things.”可知,在父母眼里,我們總是小孩子,經(jīng)常做錯
事,選項B“幾乎每個父母都說我們永遠不會長大”符合語
境,故選B。
10.根據(jù)“They think that they have done everything that they
can do for their dear children.”可知,父母認為他們?yōu)楹⒆幼?br/>了所能做的一切,選項E“作為回報,他們只想讓孩子在考試
中取得好成績”符合語境,故選E。
11.根據(jù)“I think it means a place where we can hide ourselves
from the cold world outside.”可知,此處在問一個真正的家庭
意味著什么,故選A。
12.根據(jù)“I think that parents should sit down to talk with their
children to let them know that they have a happy family”可知,
作者認為父母應(yīng)該坐下來和孩子談?wù)?而不是通過物質(zhì)傳達,
選項D“并不是一切都能通過物質(zhì)傳達”符合語境,故選D。
13.根據(jù)“That's what we really need from our parents.”和開
頭講述父母總是認為孩子們長不大,可知相互理解之后,父母
不會把孩子當(dāng)成小孩子了,故選C。(共14張PPT)
Lesson 50 Tips for Good Communication
Unit 9 Communication
Ⅰ.根據(jù)括號中所給漢語完成句子
1.(跨學(xué)科·生物)—Daniel, do you know that bees never get
lost
—Yes, bees always     (記得返回)the
same way as they went.
2.(國防教育)Our national hero Yue Fei    
(承諾)to devote himself to the country at a young age.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
remember to come back
promised/made a
promise
3.(人與社會·文化自信)(2023浙江寧波中考)I'm proud of being
Chinese because China is one of the       (最偉大的)
countries in the world.
4.(人與自我·健康生活)—What's the matter with my throat,
doctor
—   (沒什么大問題). Drinking more hot water
is OK.
5.(新獨家原創(chuàng))They advise that a    (護照) should be
carried with you at all times.
greatest
Nothing serious
passport
Ⅱ.任務(wù)型閱讀
(2023吉林中考改編)
Different people have different opinions. This is very common.
When you disagree with others, do you know how to deal with
disagreement Here's some advice.
6 Why not wait and listen to others' ideas first If you do
that, you will understand them better. It will also help keep the
conversation going well.
C
7 You should express yourself in a polite way when you
disagree with others. You can start with these sentences like“I
understand your meaning. But I'm afraid I can't agree with you.
What do you think about... instead ”
8 As we know, body language is very important when you
are communicating with others. Never cross your arms or point
at others while expressing your opinions.
9 Friendship is valuable. Don't hurt your friends' feelings
D
F
A
when you show your opinions. When your friendship is broken,
you may lose your friends.
10 You may learn new things from other people. Think of
others' different opinions carefully, and you may find some-
thing good or useful. It's a good chance for you to learn from
them and you can improve yourself quickly.
E
(a)根據(jù)短文內(nèi)容,從方框中選出每段的主旨大意,其中有一個
選項是多余的。
A.Value your friendship.
B.Say goodbye to others.
C Wait and listen to others.
D.Express yourself in a polite way.
E.Learn from different good opinions.
F.Pay attention to your body language.
(b)根據(jù)短文內(nèi)容,補全下面表格內(nèi)的句子,每空一詞。
Some 11 on how to deal with disagreement
★Communicate with others politely.
★Understand others' ideas better and keep the
conversation going 12 .
★Don't cross your arms or point 13 others while express-
ing your opinions.
★Don't 14 your friends' feelings.
★L(fēng)earn 15 or useful things from different opinions.
advice
well
at
hurt
new/good
解析
[語篇解讀] 本文是一篇議論文。主要討論的是當(dāng)你和其
他人的觀點不一致時,如何處理應(yīng)對。
6.根據(jù)下文“Why not wait and listen to others' ideas first ”
可知:空格處應(yīng)該是建議“等待并傾聽他人的觀點”,本段都
是圍繞這一建議論述其意義的。 故選C。
7.根據(jù)下文“You should express yourself in a polite way
when you disagree with others.”可知:本段首句應(yīng)該是“用
禮貌的方式表達你自己”。故選D。
8.根據(jù)下文“As we know, body language is very important
when you are communicating with others.”可知:本段主要是
圍繞“注意你的肢體語言”這一建議論述的。
9.根據(jù)下文“Friendship is valuable.”以及“When your
friendship is broken, you may lose your friends”可知:本段旨
在告訴我們:要珍惜可貴的友誼,不然友誼破裂,就會永遠失
去一個朋友。故選A。
10.根據(jù)下文“You may learn new things from other people.
Think of others' different opinions carefully, and you may find
something good or useful”可知:本段主要是談?wù)撘獙W(xué)會接受
別人提出的好的觀點和建議。故選E。
11.根據(jù)第一段中的“do you know how to deal with dis-
agreement Here's some advice”可知:本文的中心思想是
“一些如何處理分歧的建議”,故用advice。
12.根據(jù)第二段中的“If you do that, you will understand them
better. It will also help keep the conversation going well”可
知:應(yīng)該是傾聽別人的觀點,有助于使對話進行下去,故用副
詞well,意為修飾動詞go。
13.根據(jù)第四段中的“Never cross your arms or point at others
while expressing your opinions”可知:當(dāng)表達你的觀點時,不
要用手指他人。point at sb.意為“指向某人”,故用介詞at。
14.根據(jù)第五段中的“Don't hurt your friends' feelings when
you show your opinions”可知:當(dāng)你表達你的觀點時,不要傷
害你的朋友的感情。故用動詞hurt,意為“傷害”。
15.根據(jù)最后一段中的“Think of others' different opinions
carefully, and you may find something good or useful.”可知:
仔細考慮其他人不同的觀點,你可能就會發(fā)現(xiàn)某些好的、新
的有用的東西,故用形容詞new或good,意為“新的/好的”。

展開更多......

收起↑

資源列表

  • <menuitem id="wfhyu"><abbr id="wfhyu"></abbr></menuitem>

    <bdo id="wfhyu"></bdo>
  • <bdo id="wfhyu"></bdo>
    主站蜘蛛池模板: 海门市| 宁强县| 新丰县| 昆山市| 唐河县| 左云县| 田林县| 四会市| 湘潭市| 昆山市| 安泽县| 通渭县| 沂源县| 乌鲁木齐市| 岳池县| 永安市| 塘沽区| 维西| 宁强县| 东丽区| 仙游县| 珠海市| 银川市| 长治市| 扎赉特旗| 加查县| 麻江县| 彝良县| 河曲县| 闻喜县| 元朗区| 芦山县| 汶上县| 临西县| 米林县| 方山县| 阿拉善右旗| 项城市| 井冈山市| 茂名市| 新乡县|